Tänk så fort vi gått från det självklara till det otänkbara. På många håll kämpar tidigare så välfyllda butiker, restauranger, kaféer och hotell för att överleva. Kunderna finns inte kvar när alla håller sig hemma. Självklart är det bra om vi slutar över ...
2020-03-26Det blir en annorlunda påsk i år. Vi stannar där vi är, vi gör inga besök vi inte måste och vi tänker kanske lite extra på att både hjälpa varandra och på de producenter, butiker och kaféer som kämpar för att överleva. Själv får jag avstå från att göra de ...
2020-04-08Krönikören och matkreatören Jonas Cramby ser inte ekologiskt som ett val, utan som något självklart för den som vill leva mer hållbart. Här bjuder han ut oss på Mexikos gator i form av en mustig böngryta som kostar en bra bit under en genomsnittsmåltid. M ...
2019-09-27Sverige är både unikt och i framkant när det gäller offentliga måltider. Vi är ett av tre länder i världen som serverar gratis skollunch till alla elever och vi ligger långt fram när det gäller arbete med miljö, hälsa och djurskydd. Det händer massor av s ...
2019-03-28Många konsumenter vill inte köpa ägg som kommer från burhöns. Men vad döljs i färdiga matvaror? Vi har granskat färsk pasta, pannkakor och majonnäs och hittat burägg i flera av dem.
2018-03-22Idag är det Melvin A, Hilda, Selma och Karl från Valboskolan i Färgelanda som har bloggat. Tillsammans med sin klass har de nu haft sin andra Omskapar-lektion som handlat om hur vår mat och vårt resande påverkar jorden och alla oss som lever här. De fick ...
2020-03-25Leonie, Alice och Olivia från klass Blanca har skrivit om andra lektionen i sitt Omskaparprojekt. De har tillsammans med sin lärare Andrea fått fundera över hur vår mat och vårt resande påverkar jorden och alla oss som lever här.
2020-03-25Eleverna på Valboskolan har börjat bygga sin modell av ett framtida Färgelanda. Många kreativa lösningar på smarta byggnader skapas och sätts på plats. Nästa gång är det dags för vernissage i konsthallen! Så här skriver eleverna:
2020-06-17Skolmaten framkallar vanligen inga ljuva minnen hos folk i min ålder. Leverbiff, torr fisk och sura, rivna morötter ökade varken matlusten då eller intresset för mat inför vuxenlivet. Jag är övertygad att många känner igen sig. Nu är det annorlunda. Om än ...
2020-01-28En gång var glassen grädde, ägg och socker plus vanilj, kanske något bär eller annan smaksättning. Lite senare var glass väldigt mycket annat.
2020-06-25Förra veckan var vi på Backeboskolan i Nacka för att starta upp det första Omskaparprojektet där. Skolan kommer ha tre projekt parallellt med olika konstformer. Först ut var Fredrik som är musiker och kommer leda klass 6 på en resa genom ett ljudlandskap, ...
2020-03-25Eleverna i klass 5 på Backeboskolan med läraren Linda kommer under kommande två månader utforska frågor om hur de kan leva för att människor, djur och natur i framtiden också ska må bra. Till sin hjälp kommer de ha Anna och Niklas som genom dans, naturhan ...
2020-03-30På Valboskolan i Färgelanda jobbar eleverna vidare med konstnär Ulrika. Under andra träffen så blev kaffefläckar till konstverk och framtida djur växte fram ur leran. Ruben, Samuel R och Janis har skrivit dagens inlägg.
2020-05-15Ambitiöst! Lovande! Äntligen! Det är min och konsumentrörelsens recension av ”Farm to Fork” – EU-kommissionens livsmedelspolitiska program som kom härom veckan.
2020-06-15Här kan du få vara med och utveckla Omskaparnas utbildningsmaterial om hållbar utveckling och omställning. I ett Omskaparprojekt får elever i åk 4-6 lära sig mer med sin lärare och visionera om framtiden genom kreativt skapande med en professionell kultur ...
2020-10-13Maten vi äter påverkar planeten på många sätt. Här får du tips på hur du kan äta miljösmart och hälsosam mat, något som faktiskt oftast går hand i hand.
2020-06-03Har du koll på vilken mat som fraktas med klimatvärstingen flyg? Vi har listat produkterna du ska se upp med – och vad du kan äta istället.
2018-06-05Superpopulära matbloggaren Maryam Madaresi bjuder på två traditionella persiska recept, Adas polo och Dolme felfel. Så här lagar du dem ekologiskt - utan att det kostar mer än en genomsnittlig hemlagad måltid.
2019-09-17Är ekologisk mat bättre eller sämre för klimatet? Får det innehålla konstgjorda tillsatser? Och är det alltid dyrare? Gör vårt snabba quiz och kolla dina kunskaper! (function() { var qs,js,q,s,d=document, gi=d.getElementById, ce=d.createElement, gt=d. ...
2020-09-15Kraftfulla verktyg för en mer hållbar värld, klimatsmart mathandling, lust och samarbete kring tågresande och lokala livsmedel utan mellanhänder. Det beskriver årets fyra finalister till konsumentpriset Blåslampan. De nominerade är: Världsnaturfonden WWF, ...
2018-11-12De flesta svenska matkedjor har slutat sälja burägg på grund av ett starkt konsumenttryck. Samtidigt använder flera av dessa burägg i sina egna produkter, vilket inte skrivs ut på förpackningen. Det visar Sveriges Konsumenters granskning av ägg i färdiga ...
2018-03-21Det finns så många fördelar med att välja ekologiska matvaror när du handlar. Med kampanjen EKO-september vill vi att fler ska få veta mer om hur ekologiskt produceras och allt positivt det bidrar till.
2019-09-02En undersökning som gjorts på uppdrag av Sveriges Konsumenter visar att en majoritet av konsumenterna vill ha information om köttets ursprung på restaurang.
2018-09-18Flygmaten avslöjades, problemköttet nobbades och medier gjorde en ekoflopp. Jenina Dahlberg som jobbar med kommunikation, hållbarhet och matfrågor listar de mest spännande mathändelserna under året som gått.
2018-12-21Nu drar kampanjen EKO-september igång för andra året i rad! EKO-september är Sveriges bredaste kampanj för ekologiska livsmedel. Bakom satsningen står Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, KRAV och Sveriges Konsumenter, som på uppdrag av branschen tagi ...
2021-02-09Tillsammans med våra kollegor i Norge och Danmark skriver vi till landets livsmedelsmyndigheter och ber dem kavla upp ärmarna och delta aktivt i det europeiska samarbetet kring livsmedelsmärkningen Nutriscore.
2021-02-09I projektet MATtanken arbetar vi tillsammans med Jordbruksverket, Livsmedelsverket och LRF för att genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte bidra till hållbara offentliga måltider.
2018-03-27Svenskarnas sparpengar kan investeras i företag som bedriver hårt kritiserade former av djurhållning, exempelvis fixering av suggor, uppfödning av kalvar isolerade i små boxar eller djurförsök för kosmetika. Det visar vårt projekt Fair Finance Guide i sin ...
2019-11-28I vår del av världen utgör den höga konsumtionen av kött och mejeriprodukter från intensiv och ohållbar produktion ett av de stora problemen kopplat till folkhälsa, klimat, miljö, antibiotikaresistens och djurskydd. Det måste ske ett kostskifte mot grönar ...
2021-02-23Douglas, Eddie, Julius och Ahmed på Valbyskolan har bloggat idag! De har tillsammans med sin klass haft den tredje Omskaparlektionen och har funderat kring hur vår konsumtion påverkar miljö, klimat och andra människor och om vi kan få till det vi behöver ...
2020-03-25Ja, vad är ett schysst liv, och för vem? Eleverna på Valboskolan har diskuterat dels utifrån naturens behov och också gått in i olika roller för att kunna svara på frågan om hur vi ska nå den framtid vi vill ha. Felix, Wendel, Amira och Alma har skrivit d ...
2020-03-25Nu är klass Blanca på Juringe färdiga med sina Omskaparlektioner. Tillsammans med sin lärare Andrea har de utforskat hur vi kan skapa en hållbar värld. Så nu är det dags för den andra delen i deras Omskaparprojekt, nämligen den konstnärliga process vi kal ...
2020-03-25Så var det dags för årskurs 4 på Backeboskolan att avsluta sitt Omskaparprojekt. Och vilken föreställning de bjöd på! Tillsammans med Karin, Camilla och Petter från cirkuskompaniet Trupp Trunk har de jobbat med kreativt skapande på temat sopor.
2020-05-15En solig dag i maj var det dags för Valboskolans klass 4 att avsluta sitt Omskaparprojekt under högtidliga former! Tillsammans planterade de en ek på skolgården och bjöd in till vernissage på konsthallen där deras vision om ett framtida Färgelanda visades ...
2020-06-22Utifrån Omskaparmagasinet har organisationen Medveten Konsumtion skrivit om mat. Du som har läst magasinet känner förhoppningsvis igen en del. Men du kommer också få veta mer om märkningar, vad ekologisk mat är och testa dina kunskaper i ett quiz. Dags at ...
2020-07-03Utifrån Omskaparmagasinet har organisationen Medveten Konsumtion skrivit om resor. Du som har läst magasinet känner förhoppningsvis igen en del. Men du får också tips på hur du kan planera nästa semesterresa på ett hållbart sätt, eller varför inte resa ti ...
2020-07-08Utifrån Omskaparmagasinet har organisationen Medveten Konsumtion skrivit om konsumtion. Du som har läst magasinet känner förhoppningsvis igen en del men du får också tips på hur du kan tänka för att handla hållbart, syna dig själv i sömmarna och testa din ...
2020-07-30Utifrån Omskaparmagasinet har organisationen Medveten Konsumtion skrivit om omställning. Du som har läst magasinet känner förhoppningsvis igen en del men du får också lära dig mer om att klimatmaxa, fundera över vad ett gott liv är för dig och skriva ett ...
2020-08-13Utifrån Omskaparmagasinet har organisationen Medveten Konsumtion skrivit om påverkan. Du som har läst magasinet känner förhoppningsvis igen en del men du får också tips från andra som lyckats med att påverka, organisationer som arbetar med hållbar utveckl ...
2020-08-24Ett nytt test, utfört av medlemmar inom europeiska konsumentorganisationen BEUC, visar att värdena av akrylamid i många produkter är för högt – inte minst för barn. Nu kräver BEUC att EU-kommissionen ska införa bindande regler för att få ner gränsvärdet f ...
2019-03-06Livsmedelsstrategin som håller på att tas fram i regeringen kommer att ha stor betydelse för vad som finns på våra tallrikar i framtiden. Sveriges Konsumenter har tillsammans med fyra andra organisationerna i den nationella dialoggruppen kring Livsmedelss ...
2015-11-25Dags för rapport från den tredje lektionen på Juringe skola med klass Blanca! Tillsammans med sin lärare Andrea har de diskuterat hur vår konsumtion påverkar klimatet och alla som lever på jorden. Alice, Anthony och Angelina har skrivit en blogginlägg om ...
2020-03-25Corona-sommaren är över. Många har haft hemester, badat på nya ställen, e-handlat för fullt och förhoppningsvis gjort nya upptäckter av platser och värden i livet.
2020-08-28Säg ”hemkunskap” och de flesta ser framför sig ett slitet kök där en grupp elever i förkläden kokar ris eller lär sig moppa golvet.
2021-01-21Vad är antibiotikaresistens? Man talar om antibiotikaresistens när en bakterie som tidigare oskadliggjorts av ett antibiotikum slutar att göra det. Antibiotikaresistens är en naturlig följd av användning av antibiotika, men hur snabbt bakterier blir resi ...
2020-04-19De flesta av oss vet att det är bra att köpa ekologisk mat. Förmodligen känner du till ett eller flera skäl till att välja eko, som att det är bättre för djuren och att du slipper rester av bekämpningsmedel i din paprika. Men det finns betydligt fler anle ...
2020-12-07Den 10 maj höll Sveriges Konsumenter den förmodat enda EU-valsdebatten om konsumentfrågor. I den fick politikerna visa hur just de och deras partier vill arbeta med frågor som berör din vardag. Det handlade bland annat om att vara säker bland alla uppkopp ...
2019-05-14Problemkött som kyckling från Thailand, gris från Polen och nötkött från Holland serveras ofta på svenska lunchrestauranger. Men lunchgästerna får sällan veta vilket land köttet kommer från. Det visar vår granskning med stickprov på 61 lunchrestauranger i ...
2018-09-18Konsumentåret 2018 har varit ett av de mest spännande på länge, tycker vår generalsekreterare. Flera viktiga segrar, nytt fokus på viktiga frågor – men också en del besvikelser. Jan Bertoft ger oss en snabb tillbakablick på 2018.
2018-01-03Medborgarna i EU är inte bara väljare utan även konsumenter. Inför det stundande valet till Europaparlamentet anser vi att det är viktigt att lyfta att majoriteten av alla lagar som berör konsumenter beslutas inom EU. Därför har vi, tillsammans med 42 sys ...
2019-03-05Vi arbetar för att alla konsumenter ska ha tillgång till bra mat. Det innebär mat som är säker, prisvärd och hållbart producerad. Samtidigt är det viktigt att skilja mellan prisvärd mat och billig mat.
2020-12-29Ohälsosam mat bidrar till över 11 miljoner människors död varje år – både i rika och fattiga länder. Det betyder att skräpmat nu dödar fler än tobak. Nästan en fjärdedel av energiintaget hos barn kommer från godis, kakor, läsk och snacks. Vi vill förbjuda ...
2021-02-23Nu har Valboskolan haft sin första lektion! De har gått igenom den så kallade donutmodellen. Ekonomen Kate Raworth har gjort en modell som ser ut som en smarrig donut som visar hur planetens gränser och våra behov och rättigheter hänger ihop. Nellie, Wil ...
2020-03-25Nu är Juringe skola och klass Blanca igång med sina Omskaparlektioner. Först ut är lektionen om donutmodellen. Ingrid, Isabella och Alice har skickat en hälsning om hur det var!
2020-03-25De senaste veckorna har klass 5 på Backeboskolan jobbat på för fullt. Eleverna har nu skrivit en strålande rapport från de första lektionerna. De har bland annat pratat om donutmodellen, om mat och transport och hur det går att tänka om vi föreställer oss ...
2020-03-25Vad vi som konsumenter väljer att köpa påverkar oss själva och andra människor, djur, natur och hela ekosystem och avgör våra barn och barnbarns möjlighet till en bra framtid. Därför är det viktigt att konsumera på ett hållbart sätt.
2020-05-22Partierna spelar en nyckelroll i att göra din vardag som konsument enkel, säker och hållbar. Inför riksdagsvalet 2018 har vi låtit alla åtta riksdagspartier ta ställning till ett antal politiska förslag. Se partiernas svar - vad vill de göra för dig som k ...
2018-07-03Höjda priser, ekonomisk utsatthet, osund konkurrens och inställda evenemang. Virusets framfart gör konsumenter allt mer utsatta och hotar konsumentens rättigheter. Tillsammans med konsumentorganisationer över hela Europa uppmanar vi gemensamt EU-kommissio ...
2020-04-23Vår köttkonsumtion måste minska, både av miljö- och av hälsoskäl. Men det kött vi köper måste vi kunna lita på. Därför kräver vi minskad användning av antibiotika inom djurhållningen och bättre ursprungsmärkning av kött.
2020-08-10Vi vill se ett samhälle där konsumenterna har betydligt större makt. Där de lätta valen också är de rätta valen. Där skyddet för konsumenterna är stort. Och där den som enligt lag har rätt också får rätt i realiteten. Politikerna bär ett stort ansvar för ...
2021-01-15Valet till Europaparlamentet hålls den 26 maj. Men hur påverkar det dig och vad tycker egentligen partierna i frågor som berör dig som konsument? Det sistnämnda har vi tagit reda på i en enkät som baseras på den europeiska konsumentrörelsens krav på polit ...
2019-05-02Det är politikernas, inte den enskilda konsumentens, uppgift att se till att alla konsumenter kan känna sig trygga och säkra och att konsumenträtten respekteras och stärks. Samtidigt skulle de flesta konsumenter kunna bli bättre på att kräva sin rätt gent ...
2020-05-28Här har vi samlat våra bästa tips på gröna guider. De handlar om allt ifrån hållbart fiskad mat till miljövänlig el.
2020-12-27