”Det är äckligt med secondhand“ 

– Har du någon gång bott på hotell? Det är typ samma sak att sova i hotellakan som att bära secondhand-kläder. I schyssta secondhand-affärer är plaggen tvättade och är du osäker kan du alltid tvätta själv innan du har dem på dig.

”Ekologisk bomull är så dyrt”

– Det är för billigt med konventionellt odlad bomull! När vanlig bomull odlas används jättemycket bekämpningsmedel och det går åt en massa vatten. I vissa områden går det inte att odla bomull längre eftersom vattnet helt enkelt tagit slut. Bekämpningsmedlen skadar odlarna och leder också till att en massa djurarter försvinner.

”Jag vill inte ha samma kläder på mig varje dag”

– Att vara hållbar modekonsument betyder inte att vara tråkig och oföränderlig. Byt eller låna kläder tillfälligt av en kompis eller på ett klädbibliotek så kan du uppdatera garderoben ofta utan att köpa nytt.

”Dyra kläder är alltid hållbara”

– Det är tyvärr inte alltid sant, ofta kan dyra märken använda samma fabriker med samma dåliga arbetsförhållanden som lågprismärken. Det är heller inte säkert att dyra plagg använder bättre eller mer miljövänliga material.

“Jag vill vara modern och köpa nya kläder ofta…”

– Om du med ”nya” kläder menar att de ska vara en nyhet för dig så finns det en värld av möjligheter. Till exempel genom att byta kläder på klädbytardagar, låna av en kompis eller på klädbibliotek. Dessutom får många secondhand-butiker in plagg som knappt är använda och som kanske bara är någon månad gamla– vilket ju är knäppt, men kul för dig som vill ha nya kläder.

”Hållbart mode = fult”

– Ohållbart mode = ful värld. Det finns jättemånga snygga hållbara kläder! Kolla till exempel Filippa K, Nudie, Uniforms for the Dedicated eller sneakers från Veja.

”Ingen vill väl ha mina gamla kläder...”

– Eh, jo! Är de hela och rena finns det massor som kommer vilja köpa dina gamla kläder. Skänk till välgörenhet eller sälj dem själv!

”Jag köper bara kläder från företag som betalar minimilön”

 – Det är bra, men minimilön är ofta inte tillräckligt. Minimilön kallas den lägsta lön som en arbetsgivare får ge enligt lag. Den bestäms av landets regering. Problemet är att minimilönen ofta inte går att leva på. Vad som brukar kallas levnadslön är istället en lön som räcker till mat, sjukvård, kläder, hyra, utbildning till barnen, transport till jobbet och ett litet sparande för att ha en buffert. Tyvärr är det stor skillnad mellan minimilön och levnadslön i många länder.

”Det är fräschare att köpa nytt”

– Inte sällan är det nyproducerade kläder som har en lite stickande doft. Det är lukten av kemikalier. De används för att framställa, färga, väva, spinna och impregnera, men också för att kläderna inte ska mögla eller skrynkla vid transport. Det händer att kläder behandlas med bakteriedödande kemikalier mot till exempel dålig lukt. Inte så fräscht...

”Det är lugnt, jag kan köpa hur mycket kläder jag vill, jag återvinner sen”

– Hm, om du menar lämna till återanvändning hos ideella secondhand-butiker så är det bra, men att återvinna kläder går inte att göra i stor skala ännu. När du lämnar in kläder kommer de alltså inte att bli till nya plagg.