En handbok i hållbar modekonsumtion

Vårt projekt Stilmedveten har tagit fram en handbok med massor av information, tips och råd till alla som vill konsumera mode mer medvetet. Handboken är dessutom i fickformat och du kan enkelt ladda ner den här!

Åtta tips för en mer hållbar modekonsumtion

1. Köp kvalitet!

Slow fashion är ett uttryck som betyder att man som konsument prioriterar färre, men bättre plagg. Det vill säga att handla mer sällan, men när man väl gör det köper man plagg av högre kvalitet och med mindre miljöpåverkan.

2. Tänk stil istället för trend!

De snabba trendväxlingarna hos modekedjorna uppmuntrar till slit-och-släng och överkonsumtion. Satsa på kläder som håller längre, både stilmässigt och kvalitetsmässigt.

3. Hyr eller låna!

Kläder som du använder sällan, som festkläder, kan du hyra, låna från ett klädbibliotek om det finns på din ort eller låna av en kompis. Det går förstås också bra att låna vardagskläder - gammalt för någon annan, nytt för dig!

4. Byt till dig något nytt!

Kläder som kanske skulle glömts längst in i garderoben får nu ett nytt liv hos någon annan och du får nya plagg helt gratis. Klädbytardagar blir allt vanligare på många ställen i landet. 

5. Sy om!

Har du tröttnat på ett plagg eller spillt mitt på tröjan du gillar? Gör ett nytt plagg genom att sy om det eller brodera något fint över fläcken. Eller sy barnkläder av vuxenplagg.

6. Köp second hand!

Skänk vidare kläder du inte använder till andrahandsbutiker eller välgörenhet. Hela 97 procent energi sparas jämfört med att köpa ett nytt plagg när du köper begagnat. 

7. Kräv bra material!

Vi kan som konsumenter kräva ekologisk bomull, men i längden kommer vi även att behöva använda andra, nya material i större utsträckning. Till exempel odlas hampa oftast helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Lin och svensk ull är också material som är bättre för miljön än vanlig bomull. Tänk också på att bra kvalitet på materialet ger kläderna längre livslängd och gör dem mer hållbara. Läs mer om hållbara material.

8. Kolla efter bra märkningar!

Det finns flera bra märkningar som garanterar att plagget du köper är bra för miljön och schysst mot de som tillverkat det.