I Sverige är vi kanske inte världsbäst på att tillaga pumpa, men det finns mycket gott att göra faktiskt. Här är några enkla tips på vad du kan göra med innanmätet.

Ta vara på kärnorna

Sålla ut kärnorna och tvätta noga. Har du trädgård kan du använda dem för att plantera pumpor nästa vår. Om inte så kan du när de har torkat lägga dem på en plåt, ringla över lite olja och rosta i ugnen på 175° värme i 20–30 minuter. Sedan kan du äta kärnorna som snacks, eller ha dem som topping på en god soppa.

Sås till mat eller efterrätt

Plocka bort kärnorna och mät upp innanmätet. Tillsätt sedan hälften så stor mängd vatten och bred ut geggan på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Sedan får du bestämma dig för om du vill ha en sås till maten eller till efterrätt.

Till mat: Ringla över lite olja och krydda med dina favoritkryddor – chili, vitlök, salt, peppar, örter – vad helst du gillar.

Till efterrätt: Sockra lite eller ringla över lite honung tillsätt den/de kryddor du vill ha – kardemumma, honung eller vanlij till exempel.

Ställ in i 150° varm ugn i 40–45 minuter, mixa sedan till en slät kräm. Matsåsen kan du använda som pastasås, den söta till glass eller grekisk yoghurt till exempel.

Vill du ha fler svinnsmarta recept så hittar du dem här.