Först och främst: lugn i stormen. Frakten är inte nästa stora grej du måste ha koll på i matbutiken. Den mesta maten fraktas på båt, lastbil eller tåg vilket står för en relativt liten del av matens klimatpåverkan. Vill du äta klimatsmart? Dra ned på köttet, maxa med vego och se till att du själv tar dig klimatsmart till butiken.  

Men du kanske är redo att gå ett steg till? Då är det dags att skippa flygfraktat. Vi har listat varorna som kommer med flyg till Sverige - och skönt nog är de faktiskt inte särskilt många.

 1. Sparris 

Stora delar av året fraktas färsk sparris med flyg, framför allt från Peru. Men på våren finns det gott om färsk sparris från Europa, ibland till och med Sverige - njut!

 2. Färska sockerärtor och bönor 

Färska haricot verts, sockerärtor och sugar snaps flygs ofta in från Kenya och andra afrikanska länder. Passa på att köpa svenskt och europeiskt under sommaren. Övriga året kan du ta en titt i frysdisken eller byta ut mot andra råvaror, som broccoli.

 3. Färska bär 

Färska jordgubbar, hallon, körsbär och björnbär flygs in från länder som Egypten, Etiopien, Mexiko, USA och Kanada delar av året. På sommarhalvåret däremot finns massor av färska bär från Sverige och Europa. Frossa och köp gärna ekologiskt, eftersom bärodlingar ofta besprutas hårt. Resten av året kan du välja frysta eller torkade bär – och längta tills nästa sommar.

4. Ovanlig exotisk frukt

Stjärnfrukt brukar användas i bål, Buddahs hand ser ut som en citron med knöliga fingrar och rambutan liknar en taggig, röd boll. De har några saker gemensamt; de är ganska ovanliga, rätt dyra, väger lite, blir snabbt dåliga - och fraktas därför med flyg. 

Exotiska favoriter som banan, mango och ananas då? De är tunga, håller länge och fraktas därför med båt. Men de besprutas väldigt hårt, så välj gärna ekologiskt och Fairtrade.

5. Färsk hummer 

Hummern kommer ofta levande med flyg från USA och kokas i Sverige. Du som vill undvika flygplanshummer väljer svenskt eller frysdisken. Hummer i färdiga soppor, ostar och liknande har inte heller flugits. 

6. Färsk tonfisk 

I den färska fiskdisken är majoriteten av fisken importerad med båt eller lastbil. Men det finns några undantag. Färsk tonfisk, svärdfisk och annan exotisk fisk kommer med flyg, samma sak gäller färsk fisk från Island. Samma sorts fisk kan finnas i frysdisken och då har den inte flugits. Bäst är att leta miljömärkt eller fråga handlaren vilka fiskar som är grönlistade i WWF:s fiskguide.

Skippa klimatångest över importerad mat 

Visst är det onödigt att importera till exempel äpplen till Sverige när det går alldeles utmärkt att odla dem här. Men i motsats till vad många tror är det sällan den långa transporten som påverkar klimatet mest. Istället är det hur maten har producerats som gör störst skillnad. Här är de viktigaste sakerna att tänka på för dig som vill äta mat som är bättre för klimatet och miljön. 

•   Dra ned på kött och mejeri - maxa med vego

Då minskar du din klimat-och miljöpåverkan rejält. Det är även bra för din hälsa enligt Cancerfonden, WHO och Livsmedelsverket. Välj ekologiskt och svenskt naturbeteskött när du väl vill ha kött. 

•    Skippa de korta, frekventa bilresorna

Din egen resa till butiken påverkar generellt klimatet mer än matens resa till butiken. Det är de frekventa, korta bilresorna som är problemet. Testa att ta cykeln, planera inköpen bättre eller kanske handla på vägen hem från jobbet.

•   Välj ekologiskt

Då minskar användningen av kemiska bekämpningsmedel. Det ger mer liv i naturen, fler surrande bin, fler djur som får vara utomhus och arbetare som slipper hantera gifter som kan orsaka cancer, lungskador eller Alzheimers. Plus att du undviker rester av samma sorts bekämpningsmedel i din egen mat.