1. Vilka nötter kan du äta med godast samvete?

A. Hasselnötter
B. Valnötter
C. Jordnötter

Vilken av följande grönsaker bör du äta mest sällan?

3. Vegoproteinkällor är ett bra val för miljön. Men vilket vegoprotein är allra bäst?

A. Svarta bönor
B. Vegokött av ärtprotein
C. Vegokött av sojaprotein

4. Vilken kolhydrat är det bäst för miljön om du oftast lägger på tallriken?

A. Potatis
B. Ris
C. Quinoa

5. Vilken av följande frukter bör du äta mest sällan?

A. Apelsin
B. Papaya
C. Kiwi

Vilket av följande bär har lägst klimatpåverkan?

A. Lingon
B. Hallon
C. Jordgubbar

All fakta i quizet kommer från WWF:s vegoguiden.

FACIT

1. Rätt svar: Jordnötter
Många nötter, som valnötter, cashewnötter, hasselnötter och mandel, kan kräva mycket vatten och växa där det finns risk för förlust av biologisk mångfald. Jordnötter kräver oftast mindre mark än andra nötter och har en låg klimatpåverkan.

2. Rätt svar: Avokado
Avokado kan komma från områden där odlingen kan ha mycket hög påverkan på vattenresurserna och där det finns hög risk för förlust av biologisk mångfald.
Om du köper avokado, välj ekologisk avokado, som är odlad utan kemiska bekämpningsmedel. Problemen med vatten- och markanvändning kan dock fortfarande vara stora.
5. Rätt svar: Papaya
Papaya är en känslig frukt som oftast odlas långt ifrån Sverige. I och med att skalet är känsligt behöver den transporteras snabbt – vilket oftast innebär med flyg. Klimatpåverkan blir därför stor.

6. Rätt svar: Lingon
Eftersom lingon alltid växer vilt har de ingen betydande miljöpåverkan.
Det samma gäller förstås om hallonen är vilda. Oftast är hallonen dock odlade och importerade från utlandet. Odlade hallon är klimatsmarta men kan kräva ganska mycket mark och det finns ingen data över hur mycket bekämpningsmedel som används i odlingen av importerade hallon. Välj därför ekologiska hallon. Och ekologiska jordgubbar.