1. Vilka nötter kan du äta med godast samvete?
A. Hasselnötter
B. Valnötter
C. Jordnötter
Vilken av följande grönsaker bör du äta mest sällan?
3. Vegoproteinkällor är ett bra val för miljön. Men vilket vegoprotein är allra bäst?
A. Svarta bönor
B. Vegokött av ärtprotein
C. Vegokött av sojaprotein
4. Vilken kolhydrat är det bäst för miljön om du oftast lägger på tallriken?
B. Ris
C. Quinoa
5. Vilken av följande frukter bör du äta mest sällan?
A. Apelsin
B. Papaya
C. Kiwi
Vilket av följande bär har lägst klimatpåverkan?
A. Lingon
B. Hallon
C. Jordgubbar
All fakta i quizet kommer från WWF:s vegoguiden.
FACIT
1. Rätt svar: Jordnötter
Många nötter, som valnötter, cashewnötter, hasselnötter och mandel, kan kräva mycket vatten och växa där det finns risk för förlust av biologisk mångfald. Jordnötter kräver oftast mindre mark än andra nötter och har en låg klimatpåverkan.
Papaya är en känslig frukt som oftast odlas långt ifrån Sverige. I och med att skalet är känsligt behöver den transporteras snabbt – vilket oftast innebär med flyg. Klimatpåverkan blir därför stor.
6. Rätt svar: Lingon
Eftersom lingon alltid växer vilt har de ingen betydande miljöpåverkan.
Det samma gäller förstås om hallonen är vilda. Oftast är hallonen dock odlade och importerade från utlandet. Odlade hallon är klimatsmarta men kan kräva ganska mycket mark och det finns ingen data över hur mycket bekämpningsmedel som används i odlingen av importerade hallon. Välj därför ekologiska hallon. Och ekologiska jordgubbar.
11 maj, 2021