Rotfrukts-skal-chips

Fredagsmyset utan chips kan väl knappast att kalla mys. Vill man dessutom bidra till att fler mysiga pollinerare ska ha det bra, ska chipsen vara ekologiska. Vår kartläggning visade att det kan vara svårt att hitta eko-chips i hyllan. Gör en smarrig rotsaksgratäng till fredagsmiddagen och spara skalen till myset.

>> Ica har ett bra recept! 

Inlagd blomkålsblast

1-2-3 och vips var hela blomkålen uppäten! En blomkål kan utgöra en hel middag, helstekt i ugn, grillade småknippen eller mixad till mos. Den klassiska ättikslagen gör susen för blasten. 

>> Årstidernas recept hittar du här.

Morotsbladspesto

Köper du snygga eko-morötter med blasten kvar, eller kanske odlar du egna? I så fall kan du faktiskt spara och använda blasten till en smarrig pesto.

>> Kolla in paret Mandelmanns recept här.

Citronzestsalt

Krångligt ord, enkelt recept. Citrusfrukter är fullpackade med smak, och inte minst i zesten. Men använd just bara den gula zesten, för mycket av det vita i skalet gör att det lätt blir för beskt . Välj ekologiska citroner så stöttar du odling utanför naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.

>> Recept finns hos Søstrene Grene.

Egengjord växtnäring

Resterna från frukosten kanske inte passar att äta, men funkar utmärkt som näring åt våra växter. Mixa äggskal, kaffesump och bananskal och voila:  svinnsmart växtnäring.

>> Recept finns tex hos Ica. 

Buljong

Skal, blast och trötta grönsaker – vilken soppa! En god soppa kräver sin buljong, och den görs enkelt på just skal och rester från grönsakerna.

>> Recept finns här.

Kikärtsspad

Ingen nyhet för dig som är vegan, men spara på spadet (även kallat aquafaba) nästa gång du gör eko-hummus på kikärtor och du får smarriga maränger till efterrätt. Eller chokladmousse! Eller majonnäs! Går utmärkt att spara spadet i frysen.

>> Recept på eko-maränger finns här.

Hela djuret från “Nose to tail”

Om vi människor åt upp en större del av alla de djur som slaktas, skulle antalet djur som föds upp i världen kunna minska. Som den faktiska djurhållningen ser ut i världen vore det bra ur flera hållbarhetsaspekter. Samtidigt behövs en del djur i det ekologiska lantbruket. Mindre men bättre kött är melodin om vi byter till ekologiskt kött.

>> Kolla in Rekos recept på kycklingleverragu.

Låt ändarna återuppstå!

Spara änden på moroten och det sista av salladen, sätt i vatten och ställ ljust. Byt vatten ofta och efter någon vecka kommer växtligheten tillbaka. Plocka basilikans blad ovanifrån och knipsa av ovanför ett bladpar, så växer nya blad fram.