1. Företag måste kunna granskas! 

Genom att företag är öppna med i vilka fabriker varorna tillverkas och vilka kemikalier som finns i produkterna kan journalister och organisationer granska att företagen lever upp till vad de lovat om miljö och arbetsvillkor. Greenwashing – nej tack! 

2. För arbetarnas och miljöns säkerhet

Fabriksarbetare som hanterar farliga kemikalier behöver veta vilka ämnen de kommer i kontakt med för att kunna skydda sig på rätt sätt. Utan information har läkarna dessutom svårt att ställa diagnoser när någon blir sjuk, och det är svårt att veta varför fisken i floden utanför fabriken plötsligt dör.  

Fullständig information behövs för att kunna skydda hälsa och miljö.

3. För bättre villkor på fabriken

Hanteringen av kemikalier och arbetsvillkoren i fabriker där tyg färgas eller läder tillverkas är inte alltid så bra som man kan önska. När lokala fackföreningar vet vilka företag som fabriken levererar till kan de kontakta de köpande företagen och sätta press på fabriksledningen att förbättra sig. 

4. För att material ska kunna återvinnas 

Visst är det bra att återvinna gamla material – men bara om de inte innehåller kemikalier som kan göra oss sjuka. Cirkulära system kräver öppna kort.

Transparens är viktigt för en giftfri cirkulär ekonomi.

 

Källa: Fair Action

Du har rätt att veta!

Enligt lagen har du som konsument rätt att veta om prylar innehåller särskilt farliga ämnen. Men det krävs att du frågar. Därför finns Kemikalieappen – med den kan du enkelt skicka frågor till företag om prylars kemikalieinnehåll. Då måste företag svara dig inom 45 dagar.  

Vi konsumenter har alltså möjlighet att visa att vi bryr oss, utkräva företags ansvar och transparens, och samtidigt uppmuntra företag att våga satsa på giftfria produkter.   

Du kan läsa mer om rätten till information här. 

Använd Kemikalieappen och din rätt att veta!

 

Projektet LIFE AskREACH (Nr. LIFE 16 GIE/DE/000738) finansieras av EU:s miljöprogram LIFE.