1. Masslaga mat. Laga mycket mat när du ändå håller på. Särskilt ugnen kräver mycket energi att värma upp. Så när du ska göra den där mustiga grytan eller lasagnen – gör rejäla satser när du ändå är i farten. Tänk bara på att snabbt kyla ned eller frysa in matlådorna som blir över. Så håller maten längre.

  2. Hacka och halvera. Halvera potatisen före kokning och hacka grönsakerna en extra vända. Ju mer finhackat, desto kortare tillagningstid.

  3. Blötlägg mer än bara bönor. Att blötlägga förkortar koktiden. Och det finns fler livsmedel än bara bönor som du kan blötlägga. Några exempel är linser, ris eller havregrynen till gröten. Ekologiska baljväxter och spannmål är dessutom både billigt och klimatsmart.

  4. Fermentera mera. Ett energisnålt sätt att ta tillvara på säsongens godheter är att syra grönsaker. Allt du behöver är salt och lite tid. Läs mer om syrade grönsaker hos Ekolådan.

  5. Använd locket när när du kan. Och se till att kastrullen matchar storleken på plattan.

  6. Använd tryckkokare. En tryckkokare halverar koktiden. Förutom ris, funkar det även utmärkt att koka kvarngryn, matvete och nakenhavre i tryckkokaren.

  7. Efterkoka under täcket. Förr i tiden var det vanligt att koka upp maten och sedan svepa in grytan i tidningspapper och täcken. Energisnålt javisst, men kräver tid och planering.

  8. Kaffekollen. Brygg bara så mycket kaffe du behöver. Och häll upp det som blir över på termos i stället för att låta kaffebryggaren stå på. Vi häller ut alldeles för mycket kaffe i vasken.

  9. Starta ett matlag. Att laga mat tillsammans är inte bara roligt. Det sparar också energi. Tips på härliga eko-recept från både stjärnkockar och sparsamma skolkök finns här.

  10. Watt spelar roll. Tänk på effekten när du köper nya köksprylar. Om en apparat kan göra samma jobb på samma tid med mindre antal watt sparar du el. Och har du tur kanske vår tidning Råd & rön har gjort ett test som ger vägledning på köpet.