Mat för klimat, miljö och hälsa!
Vi vill ju ha en jord som mår bra och som vi kan fortsätta leva tillsammans på. Där även våra barn, djurens barn och barnbarn och barnbarnsbarn och allt som växer och finns kan fortsätta leva och må bra. För att det ska funka behöver vi skapa en hållbar värld tillsammans.
Maten vi äter är viktig för vår överlevnad. Samtidigt påverkar den vår planet och allt som lever här. Både oss själva, vilda djur, tama djur och växter.
Har du koll på var maten kommer ifrån, hur den påverkan dig, och hur den påverkar planeten? Typ så här:
I filmen får du svar på frågor om matens förpackningar, transporter och några vanliga märkningar av mat.
De 5 viktigaste supertipsen för att äta mer planetvänligt:
- Ät mer växter
- Ät mindre kött
- Välj ekologiskt
- Åk smart till butiken
- Kasta inte mat
Vad är grejen med eko?
Okej. Vi dyker i med huvudet före! Vad är det som är så bra med eko? Varför är det viktigt? Kolla på videon så får du veta mer:
PSST! Du vet bin? De där små gulsvarta insekterna som flyger omkring och alltid vill dricka ur just DITT saftglas? De kan vara jobbiga och läskiga, men faktum är att de är planetens viktigaste varelse! Men mycket av den o-eko maten vi odlar skadar tyvärr bin, genom att de får i sig gifter. Så vi borde ta bättre hand om dem!
Miljömärkt mat
Hur vet man vilken mat som är ekologisk då? Jo, det som är så smart är att det finns vissa märkningar så att du kan känna igen vilken mat som är eko (En märkning kan också kallas för ”certifiering” ibland). Det finns flera andra märkningar också, för till exempel svensk mat från Sverige, och för miljö-okej fisk.
Här är 3 exempel på vanliga miljömärkningar på mat:
”KRAV”: Att maten är ekologiskt odlad
”MSC”: Att fisken är hållbart fiskad (med bra metoder)
”Svenskt Sigill”: Att maten är odlad och tillverkad i Sverige
Kan du hitta flera typer av miljömärkningar för mat? Vad står de för?
En märkning som är lite speciell men väldigt viktig är ”Fairtrade”. Känner du igen den? Kolla på den här musikvideon så kanske det finns någon ledtråd:
Maten vi slänger
Visste du att:
- Nästan hälften av den mat vi slänger hade kunnat ätas? 😱
- De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåpet? 🥶
- Skrumpna eller ledsna grönsaker (typ som gammal paprika, broccoli, eller morötter) går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa? 🤤
Men det är skillnad på matavfall och matsvinn. MatAVFALL är det som vi inte kan äta (typ ben, skal och kärnor). MatSVINN är det som vi hade kunnat äta men ÄNDÅ slänger. Helt onödigt, eller hur?!
Vad händer med vårt matavfall när vi lämnat det till sophämtarna?
Ofta blir det till biogas som vi sen kan använda till att köra bilar, bussar och lastbilar med! Coolt va?? Vill du se hur det går till?
Det kan du höra mer om i det här ljudklippet (du får dessutom en bonus och veta mer om hur pant funkar)!
Det här kan du göra:
- Undersök var din närmaste bonde/stadsodlare finns. Kan familjen besöka? Kan ni köpa mat därifrån?
- Hitta på ett recept på en klimatsmart maträtt, kanske är det till och med gjort på rester?
- Gör en recept-makeover! Gör om dina favoriträtter så att de blir mer planetvänliga! Hitta miljöbovarna och byt ut dessa mot mer hållbara alternativ.
- Skriv ut WWF:s ”Fiskguiden” och ”Köttguiden” till din/dina föräldrar så att de kan ta med till mataffären
- Köp något med kort Bäst före-datum (som butiken slänger om ingen köper).
- Lär dig mer - Se filmen om jordbrukets historia:
Fördjupningsfrågor
- Varför är det bra att köpa Fairtrade-märkta bananer?
- Vad är det för skillnad på ”Bäst före” och ”Sista förbrukningsdag”?
Quiz-time
Testa dina skills om ”Hållbar mat” och få ännu mer tips för hur du kan äta mer planetvänligt med ett quiz som heter ”Meny för miljön”.
03 juli, 2020