I Södertälje kommun är 63 procent av livsmedelsinköpen ekologiska. I planering och tillagning använder man sig av konceptet Diet for a Green Planet som siktar på att hålla kostnaderna nere samtidigt som det ska vara ekologiskt.

Det genomsnittliga priset för måltiderna inom Södertälje kommun är 11,80 kr per måltid/elev! Genom att köpa större kvantiteter har kommunen visserligen tillgång till något lägre inköpspriser än vad man har som privatperson i butik. Trots det överstiger recepten inom Diet for a Green Planet sällan 20 kr/person om man tittar på hushållen. Så voila: ekologiskt och billigt samtidigt!

Foto: Fredrik Sederholm

 

Låt dig inspireras av recepten som används i Södertälje kommun och som är framtagna inom Diet for a Green Planet. Här följer ett somrigt recept samt ett säsongsanpassat urval för de andra årstiderna. Ännu fler recept finns på deras hemsida.

Sommartabbouleh med helt korn

Ingredienser för 4 portioner

2 dl kokt helt korn
4 tomater
1 rödlök
6 msk finhackad bladpersilja
4 msk kallpressad rapsolja
2 msk citronsaft

Salt och svartpeppar

Gör så här

1. Koka kornet enligt instruktionen på förpackningen.
2. Finhacka rödlök, tomat och persilja och blanda tillsammans med det kokta kornet.
3. Tillsätt rapsolja, citronsaft och salta och peppra efter smak.

Fotograf: Fredrik Sederholm


Vinter
>> Chili på svensk baljväxtfärs

Vår >> Blombackas gula linssoppa

Höst >> Bondomelett med potatis och svamp

Fotograf: Fredrik Sederholm