Priviet! Ni hao! Hola! Ciao! Hello! Guten tag! Moi! Bonjour!

Alla dessa hälsningsfraser och några till fick vi höra av eleverna i klass 5 på Backeboskolan när de startade sitt Omskaparprojekt.

För att förstå varandra och naturen runt oss behöver vi kommunicera. Men hur gör vi det?

 

- Vi talar många språk men det finns bara ett språk som vi förstår varandra på över hela världen, kan ni gissa vilket? Den frågan ställde Anna till klassen. Efter några gissningar landade de i att det är kroppsspråket. Niklas frågade vilket språk naturen talar? Hur kommunicerar vi med den?

Åska, regn, fågelsång, hörseln, lukten, synen, känseln, smaken – var några av elevernas förslag.

– Vi behöver använda alla våra sinnen för att kommunicera med naturen och stanna upp för att se vad naturen försöker kommunicera till oss, som när jag i helgen såg en liten knopp som var på väg att slå ut redan, det är en tidig vår i naturen, berättar Niklas. Ni kommer få öva på att använda kroppen för att kommunicera och ni kommer få arbeta med att göra hantverk i och av naturen och vi kommer att ge er små utmaningar, berättar Anna och Niklas.

Efter en introduktion till projektet och information om vad som kommer hända kommande månader blev det dags att börja göra sig bekant med platsen i naturen som eleverna kommer att återkomma till under projektet.

Men på vägen dit fick eleverna en första utmaning. Anna och Niklas hade förberett en bana i skogen. De som vågade och ville utmana sig lite kunde testa att ta bort ett av sina sinnen, synen, genom en bindel för ögonen och följa ett snöre med händerna för att utforska hur de andra sinnena kan användas.

 

”Jag har aldrig gått med förbundna ögon i skogen förr”, ”Läskigt”, ”Svårt”, ”Jag trillade”

När ögonbindlarna togs av, hade de utan att se tagit sig fram på en ny väg på ett nytt sätt till ett vindskydd där en eld sprakade, och alla som ville kunde få baka pinnbröd och samtidigt lyssna till Niklas berättelse om fågeln som flög till solen och hämtade eld innan människan levde på jorden.

 

 

 

Välkomna till platsen där eleverna, läraren Linda, Anna och Niklas tillsammans kommer Omskapa berättelsen om framtiden!