"Jag väljer ekologiskt eftersom jag helt enkelt tror att det är det enda alternativet om man vill leva hållbart. Vi existerar alla i ett komplicerat samspel där man inte kan ta bort vissa komponenter eller överdriva andra utan att det får konsekvenser." säger Jonas om varför han väljer ekologiska ingredienser. 

Frijoles de Olla

Mexikansk böngryta som gjord att äta så här på hösten med ett par vetetortillas, lite rostat bröd eller ris. Uteslut fläsket för en vegetarisk version.

8 personer

500 g torkade ekologiska pinto- eller borlottibönor
150 g sidfläsk utan svål från ekologiskt uppfödd gris
1 ekologisk gul lök
1 klyfta från ekologisk vitlök
1 dl eko-öl
salt
½–1 knippa ekologisk koriander
125 g ekologisk mozzarella
1 dl ekologisk crème fraiche
16 färska pimiento de padron, eller annan mild chili
flingsalt

Blötlägg bönorna 10 timmar. Häll på nytt vatten, lägg i en bit sidfläsk och ½ lök och sjud ungefär 35 minuter. Skär fläsket i fyrkanter, stek det, tillsätt finhackad vitlök, ½ finhackad lök och sist bönorna. Häll på öl och sjud 10 minuter. Smaka av med salt. Strö över hackad koriander, remsor av mozzarella och en klick crème fraiche. Avsluta med ett gäng grillade pimiento de padron. Flingsalta. 

Elotes

Just nu är svensk ekologisk majs otroligt fin och den passar alldeles utmärkt att grilla precis som man käkar dem gatan i Mexiko.

4 personer

4 färska svenska ekologiska majskolvar med blast
1 msk ekosmör
salt
3 msk majonnäs, hemgjord eller köpt ekologisk
4 msk riven smakrik lagrad ost, till exempel
1 tsk chilipulver
1 ekologisk lime

Lägg de oskalade majskolvarna i blöt. När glöden är grå grillar du majsen tills blasten torkar och börjar bli svart – majsen under kommer att ha blivit perfekt ångkokt. Skala bort blasten och lägg på dem igen. Pensla med smält smör, salta och grilla tills de fått fin färg. När majskolv­arna är klara penslar du på majonnäs och rullar dem i ost. Krydda med chilipulver och pressad lime.