Idag lärde vi oss att vi inte ska slösa lika mycket på jorden. I Sverige idag så slösar vi 4 jordklot men vi har bara 1 jordklot. Vi har klippt av kryddor och ska se om de växer ut igen. Det var för att vi ska fatta att man inte ska ta hela kryddan på en och samma gång. Man måste vänta tills det växt ut igen så man kan göra det flera gånger och inte bara en gång.

I många länder så jobbar mest fattiga med att sy alla kläder. De får typ aldrig träffa sin familj. I fabrikerna görs både märkeskläder och billigare kläder men samma personer syr. De sätter bara ett märke på. Vi kan sluta köpa kläder där och köpa kläder från nära där vi bor. Vi kan också börja kolla var kläderna är gjorda och om de har en bra symbol på. Om man har t.ex ett par byxor som gått sönder kan man också laga dem. Vi fick träna på det idag.

Så vi kan ge lite tips om jorden:

1. Vi kan försöka laga våra kläder så länge vi kan.

2. Vi kan också försöka köpa mest kläder från norden.

3. Om man inte kan laga sina kläder längre. Så om man vill kan man t.ex. gå till H&M och lämna sina kläder och får en liten summa att handla för.

4. Vi har lärt oss att göra en plånbok av ett mjölkpaket. Det kallas återbruk.

Hälsningar Douglas, Eddie, Julius och Ahmed i Fantastiska 4:an, Valboskolan

 

Elev lagar klädesplagg

 

Elev lagar klädesplagg

 

En elev viker en plånbok av ett gammalt mjölkpaket

 

Så här ser klassens basilika ut efter övningen "Plocka så det räcker". Istället för att plocka alla blad på en gång, så har eleverna plockat bladen så basilikan ska räcka längre och få nya blad!

Basilikaplanta som plockats så att det ska växa ut fler blad