Publiken är på plats, 50 nyfikna elever från förskoleklass och klass 1 har intagit golv och bänkar. Bakom kulisserna hörs prassel. När musiken startar väller det fram sopor på scenen… eller ja, sopgubbar är kanske en bättre beskrivning av de festliga masker som klassen har skapat av saker som skulle ha slängts. I takt med musiken tecknar alla sina namn med kroppen.

 

Därefter är det dags för kostymbyte, sopgubbarna åker av och ett gäng jonglörer kommer ut på scen. De plockar upp soporna, gamla tidningsark som ligger slängda på golvet och börjar jonglera med arken. De använder huvudet, ryggen och fötterna för att balansera soporna. Och när de är klara ser de till att slänga dem i återvinningen. 

 

Sedan är det dags att städa bort soporna som hänger i taket. Men hur ska de nå upp? Jo, genom att bygga mänskliga pyramider når de hela vägen upp till taket och kan städa bort soporna. Från publiken hörs imponerande åhhh, oj, och wow när eleverna använder varandra som stöd och klättrar högre och högre upp.

Lite läskigt blev det när några elever läste upp en dikt med röstförvrängare. Framtiden är mörk och dyster om vi inte hjälps åt att ta hand om vår planet.

 

Föreställningen avslutades med att eleverna kom ut iklädda superhjältekostymer gjorda av tidningspapper och i kör läste upp en dikt de skapat tillsammans: 

Om vi gör något åt det så kommer våra barnbarn växa upp i en trygg värld
Renare samhälle
Samarbete, fred, grönsaker
Djuren kommer leva om vi inte skräpar ner naturen
Jorden kommer inte sprängas om vi städar
Utrotade djur kommer tillbaka
Vattnet blir blått
Det finns inga sopor
Växter, lycka, glad, fint, skönt
Mindre skräp och påsfritt
Glad, kärlek, positiv och fantasi!
Tillsammans klarar vi det vi kan alla vara superhjältar” 

 

Tack Trupp Trunk (Karin, Camilla och Petter) som har hjälpt klass 4 att arbeta med både kropp, sinne och fantasi för att förstå hur en hållbar framtid hänger ihop med deras kreativitet!