När Maryam lagar mat vill hon äta just mat och inte bekämpningsmedel. Därför försöker hon handla så mycket ekologiskt som möjligt. Och i det persiska köket är riset nästintill heligt, så vilket sätt är bättre att hylla det än att välja eko? När du väljer ekologiskt ris slipper du riskera att få i dig rester av bekämpningsmedel som används i konventionell risodling. De som arbetar i risodlingarna slipper också att utsättas för de hälsofarliga kemikalierna. Gott ris, på flera sätt! 

Middag 1
Adas polo - stekt ris med linser, lök och russin

Ingredienser för 2 portioner:

2 dl ekologisk basmatiris
2 dl ekologiska gröna linser
25 gr ekologisk smör
2 tsk salt
1 msk kycklingfond
1 tsk gurkmeja

1 dl ekologiska russin
1 st ekologisk lök
1 tsk ekologisk kanel
1/2 tsk ekologisk gurkmeja
olja

Kall yoghurtsås med ingefära

2 dl ekologisk yoghurt
1 dl riven ekologisk morot
1 dl riven ekologisk gurka
1 /2 msk riven färsk ingefära
2 tsk ekologisk dill
1 tsk salt
1/2 tsk chiliflakes

Så gör du:
1. Skölj både ris och linserna, och häll ca 8 dl vatten i en kastrull.
2. Tillsätt ris, linser, gurkmeja, smör, salt och kycklingfond. Blanda väl och låt det koka på hög värme i ca 10 minuter.
3. Sänk värmen till medelvärme och låt riset stå ytterligare 10 minuter.
4. Ta fram en ren kökshandduk och lägg mellan kastrullen och locket. Sänk värmen till låg och låt riset stå i ytterligare 15 min.
5. Skölj russinen i rinnande kallt vatten. Skala löken och skär den i strimlor.
6. Värm upp olja i en stekpanna och tillsätt löken när oljan är riktigt varm. Stek löken så att den blir mjuk och gyllenbrun.
7. Tillsätt russin och kanel och låt det fräsa tillsammans i ett par minuter.
8. Blanda alla ingredienser till såsen, ringla över lite olivolja.
9. Servera riset på ett fat, toppa med lök och russin, och servera yoghurtsåsen till. 

Middag 2
Dolme felfel - fyllda paprikor i tomatsås 

I denna rätt spelar köttet endast en biroll, ett smart tips om du vill äta ekologiskt kött utan att det kostar för mycket. Det som gör den persiska Dolme felfel unik är att det används dragon i fyllningen.

För 2 portioner:
2 st ekologiska medelstora paprikor
1 dl ekologiskt jasminris
1 st ekologisk gul lök
100 gr ekologisk köttfärs
2 msk ekologiska halva kikärter (kan ersättas med gröna linser)
1 msk ekologisk dragon
1 msk ekologisk persilja
1 msk ekologisk gräslök
1 tsk salt
1 tsk ekologisk gurkmeja
1 tsk svartpeppar

Sås:
1 st ekologisk gul lök
2 msk tomatpuré
1/2 tsk ekologisk gurkmeja
1 st ekologisk köttbuljong
2 msk citronsaft
1 tsk chiliflakes (om du gillar starkare mat)
Salt efter smak
1/2 tsk paprikapulver

Så gör du:
1. Hacka och stek löken tills den är gyllenbrun. Tillsätt gurkmejan och fräs det i ca en minut.
2. Tillsätt färs, salt och peppar.
3. Koka kikärterna och riset och blanda med färsen. Tillsätt sedan dragon, persilja och gräslök.
4. Skölj paprikan, dela den i mitten och fyll med färsblandningen. Det går lika bra att skära av toppen och fylla hela paprikan istället för halvor.
5. Dags att göra såsen. Finhacka lök, hetta upp olja och stek löken i en gryta eller panna (som har lock).
6. Tillsätt gurkmejan och tomatpurén och sänk värmen. Låt purén stekas på låg värme i ca 10 min tills oljan får en röd färg.
7. Tillsätt ca 4 dl vatten, salt och chiliflakes.
8. Lös upp buljongen i 1 dl hett vatten och blanda med såsen tillsammans med citronjuice. Lägg de fyllda paprikorna i såsen, som ska täcka ca 3/4 del av paprikan. Sätt på locket och låt det stå på medelvärme i ca 20 minuter.
9. Häll sedan lite av såsen på fyllningen så att smaken går in i fyllningen. Lägg på locket igen och sänk värmen. Låt det stå i ytterligare 15 minuter så att vätskan i såsen reduceras och inte är vattnig längre.
10. Servera med en fräsch sallad!

Pris:
29 kr/portion vilket också är priset för en genomsnittlig hemlagad svensk måltid (när receptet skapades 2019). Klart prisvärt!


PS. Du kan följa Maryam på Instagram @maryresi för mer goda persiska rätter.