Svenskarnas skulder hos Kronofogden ökar med 20 miljoner per dag. I januari uppgick skulderna till rekordstora 90 miljarder enligt myndigheten. De skuldsatta blir visserligen färre men de som är skuldsatta blir skyldiga mer och mer pengar för varje dag som går.

Överskuldsättningen är ett samhällsproblem. Den drabbar inte bara den skuldsatte rent ekonomiskt utan ökar även risken för hemlöshet, sjukdom och självmord – den drabbar också familj, vänner och leder till stora kostnader för hela samhället. En undersökning från Södertörns högskola visade att risken för självmord är mer än dubbelt så hög bland överskuldsatta. Och Kronofogden redovisade nyligen siffror att antalet barn som vräks från sin bostad fortsätter att öka.

Aggressiv marknadsföring

Under förra året rapporterade både Svenska Dagbladet och branschtidningen Resumé om hur kreditbolagen marknadsför sina lån genom att bombardera folk som e-handlat med reklam. Detta trots att Konsumentkreditlagen kräver att marknadsföringen ska vara måttfull.

2018 beslutade riksdagen om räntetak och kostnadstak på snabblån samt krav på en mer måttfull marknadsföring. Men idag står det klart att det inte varit tillräckligt. I höstas tillsatte regeringen en utredning för att motverka just överskuldsättning.

Sveriges Konsumenter har en rad förslag för att komma till rätta med problemen. Du hittar alla våra förslag här. 

Överskuldsättning är en av Sveriges Konsumenters tre valfrågor som tagits fram i samarbete med våra medlemsorganisationer.

Koll på fakta? Här hittar du vilka källor vi använt till artikeln.

Röster från våra medlemsorganisationer 

Bo Carselid från LO:

”Att minska överskuldsättningen är att öka jämlikheten i samhället. För det är ofta vanligt folk – låginkomsttagare, ensamstående och lågutbildade – som drabbas av överskuldsättning. Det är den enskilde som drabbas men skulden får vi alla betala i form av ökade vårdkostnader och försörjningsstöd.”

 

Henrik Malmrot från Jagvillhabostad.nu:

"I dag tvingas unga skuldsätta sig upp över öronen för att få ett tryggt boende, något som borde vara en rättighet. Vi behöver politiska åtgärder för att minska detta problem."