Spelar ditt barn spel på mobilen? Händer det att du går med på att köpa saker inuti spelen? Då är du inte ensam. I Sverige spelar åtta av tio barn någon form av datorspel och nära hälften av tiotalisterna köper saker inuti spelen. Av alla Sveriges familjer med barn mellan nio och tolv år är det 15 procent som bråkar om hur mycket pengar barnen spenderar i eller på datorspel.

Du vet kanske att appbutikerna måste märka spel som erbjuder köp inuti appen. Och du har säkert en uppfattning om vad åldersmärkningarna intill spelen betyder. Men visste du att ett spel med en åldersrekommendation från fyra år ändå kan innehålla köp i appen och att rekommendationen inte säger någonting om vilka köpuppmaningar ditt barn utsätts för inuti spelet?

Du blir betalningsskyldig

Allmänna reklamationsnämnden har de senaste tio åren avgjort tvister om otillåtna spelköp till ett värde av nästan 400 000 kronor. Vi tror att mörkertalet är jättestort. En analys av ärendena visar att om du kopplar ditt kort till telefonen eller spelkonsolen som barnet använder är du i regel betalningsskyldig för köpen ditt barn gör – alldeles oavsett om du har gett din tillåtelse eller inte.

Vi på Sveriges Konsumenter är djupt kritiska till hur barn bombarderas med uppmaningar att köpa påhittade valutor och virtuella objekt inuti spel. Därför har vi granskat vad det är barnen faktiskt möter i mobilen. I vår rapport Ingen lek – hur små barn luras att spela bort stora pengar har vi granskat de 40 mest populära gratisspelen i App Store och Google Play. Och vi har funnit att 30, respektive 35 av 40 spel innehåller någon form av köp inuti appen. Priserna på enskilda köp sträcker sig från fem till 2 595 kronor.

Åldersrekommendationerna i appbutikerna tar inte hänsyn till förekomsten av köp inuti apparna. De flesta spel har därför en åldersmärkning så låg som tre eller fyra år. Ändå friskriver sig spelens utvecklare i sina användarvillkor från ansvar för minderåriga spelare.

Om du är nyfiken på att läsa mer om vad vi har kommit fram till och vilka förbättringsförslag vi har till myndigheterna så hittar du rapporten här.

Men börja med våra handfasta råd för att skydda dig och ditt barn från att råka illa ut.

De tre viktigaste åtgärderna:

 1. Ställ in lösenordsskydd för varje köp på telefoner, surfplattor och spelkonsoller som alltid eller ibland används av ditt barn för att spela spel.
 2. Om barnet har egna konton, koppla dem till ditt eget och välj att alla köp måste godkännas av dig eller annan vårdnadshavare.
 3. Prata med ditt barn om spel och sätt upp tydliga regler.

Maximera köpskyddet steg för steg

Det mest effektiva du som förälder kan göra för att förhindra att ditt barn oavsiktligt eller utan tillåtelse köper något är att ställa in antingen lösenordsskydd för alla köp eller aktivera en funktion som kräver vårdnadshavares godkännande för köp. På iPhone kan du dessutom välja att helt inaktivera köp inuti appar.

Här nedanför går vi igenom hur du lösenordsskyddar köp på både Apple- och Android-telefoner. Vi förklarar också hur du aktiverar Familjedelning (Apple) respektive Family Link (Google) för ytterligare föräldrakontroller som är användbara, särskilt om ditt barn är lite äldre och har egen telefon eller surfplatta.

Apple iPhone – ställ in lösenord och/eller stäng av köp inuti appar:

 1. Gå till Inställningar.
 2. Tryck på Skärmtid.
 3. Tryck på Begränsa innehåll/integritet.
 4. Aktivera Begränsa innehåll/integritet. Ange lösenkoden om du blir tillfrågad.
 5. Tryck på Instasllation och köp av appar.

För att kräva lösenord vid varje köp:

 1. Tryck på Kräv alltid under Kräv lösenord.

För att helt stänga av möjligheten att köpa saker inuti appar:

   7. Tryck på Köp inuti app under Köp och omhämtningar från butik.
   8. Tryck på Tillåt inte.

Apple iPhone – aktivera föräldrakontrollerna i familjedelning

Genom att aktivera Familjedelning och Be om köp kan en vuxen i familjen, den så kallade familjesamordnaren, förhandsgranska och godkänna köp som barnen vill genomföra på sina konton. Observera att iPhone-telefoner inte är utformade för att användas med flera konton samtidigt. Därför finns det inget enkelt sätt att byta till ett barnkonto om barnet vill låna en telefon eller surfplatta för att spela ett spel. Familjedelning fungerar därför som tänkt bara om barnet har en egen telefon eller surfplatta.

Aktivera Familjedelning:

 1. Gå till inställningar.
 2. Tryck på ditt namn.
 3. Tryck på Familjedelning och sedan på Ställ in din familj.
 4. Tryck på ikonen Lägg till medlem längst upp till höger av skärmen.
 5. Tryck på Skapa ett barnkonto och följ anvisningarna om ditt barn är 12 år eller yngre och inte redan har ett konto.
 6. Om ditt barn redan har ett konto och är över 12 år gammal, tryck på Bjud in andra och skicka inbjudan på valfritt sätt.

Aktivera Be om köp:

 1. Gå till inställningar.
 2. Tryck på ditt namn.
 3. Tryck på Familjedelning.
 4. Tryck på barnets namn och tryck sedan på Be om köp.
 5. Aktivera Be om köp genom att aktivera reglaget. 

Google Android – ställ in lösenord för köp inuti appar

Att alltid be om lösenord vid köp är standardinställningen på Android-telefoner. Men det kan vara värt att dubbelkolla att du inte ändrat den här inställningen.

 1. Öppna Google Play-appen.
 2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
 3. Tryck på Inställningar.
 4. Tryck på Autentisering.
 5. Tryck på Kräv autentisering vid köp.
 6. Dubbelkolla att autentisering för alla köp via Google Plays faktureringssystem på den här enheten är aktiverat.

Google Android – aktivera föräldrakontrollerna i family link

Med hjälp av appen Google Family Link kan du begära att alla eller vissa typer av barnens köp måste godkännas innan de genomförs.

Aktivera Family Link:

 1. Öppna inställningar på ditt barns telefon.
 2. Tryck på Google.
 3. Tryck på föräldrakontroller.
 4. Tryck på Kom igång.
 5. Tryck på Barn eller tonåringar.
 6. Tryck på Nästa.
 7. Välj ditt barns konto.
 8. Tryck på Nästa.
 9. Logga in med ditt föräldrakonto.
 10. Följ anvisningarna på skärmen för att ställa in ditt barns konto.

Aktivera Godkänna köp:

 1. Öppna Family Link-appen.
 2. Tryck på ditt barn.
 3. Tryck på Innegållsbegränsningar.
 4. Tryck på Google Play.
 5. Under köp- och nedladdningsgodkännanden trycker du på Kräv godkännande för.
 6. Välj vilken typ av köp du vill godkänna:
  – Allt innehåll
  – Bara betalinnehåll
  – Endast köp för appar
  – Inget godkännande krävs.

Prata med ditt barn om spel

Ett råd som ofta återkommer när det gäller barn och datorspel är att det är viktigt att vi vuxna engagerar oss och pratar med barnen om vad och hur de spelar. Annars är det lätt att vi oroar oss antingen för mycket eller för lite eller för helt fel saker. Om du vill ha hjälp på traven finns många bra resurser att tillgå på nätet – här har vi samlat några av dem.

Internetkunskap.se

I den här kunskapssamlingen från Internetstiftelsen finns en hel kategori som handlar om föräldraskap. Där kan du till exempel läsa om:

Digitala medier på föräldriska från Mediemyndigheten (tidigare Statens medieråd)

På Mediemyndighetens webbsida finns snabbguider riktade till föräldrar som vill få en bättre förståelse av vad deras barn sysslar med i datorspel, appar och på nätet i största allmänhet. Där finns också förslag på frågor att ställa till barn.

Kampanjen Play Safe

Play Safe är en webbaserad guide för föräldrar som vill främja ett hälsosamt spelande. På webbsidan finns matnyttig information om åldersmärkningar, hur man ställer in föräldrakontroller på de vanligaste spelkonsollerna och tips på hur man som förälder kan engagera sig i sina barns spelande. 

Guiden har tagits fram av ANGI, branschorganisationen för de nordiska ländernas spelutvecklare och distributörer. ANGI delar sekretariat med den svenska branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Länksamling

Här har vi samlat länkar till webbplatser där du kan läsa mer om inställningarna.

Apple
Kräv ett lösenord för köp i App store och i iTunes
Ställ in familjedelning
Godkänn vad barnen köper med be om köp
Skapa ett Apple-ID för ett barn

Google
Kräv lösenord eller autentisering vid köp
Lägga till och hantera kontroll på ett befintligt Google-konto
Godkänna köp på Google Play
Skapa ett Google-konto för barnet
Google Family Link