Varje år delar Sveriges Konsumenter tillsammans med Råd & Rön ut konsumentpriset Blåslampan. Vem som helst kan nominera en kandidat till det ärofyllda priset och många nomineringar har kommit in. Juryn har nu utsett fyra finalister till priset. Vinnaren av årets Blåslampa kommer att presenteras onsdag den 28 april. 

JURYNS MOTIVERINGAR: 

Radioprogrammet Plånboken i P1 

Konsumentens röst och tröst i etern heter Plånboken. I ett mediebrus där konsumentfrågor ofta hamnar i skuggan arbetar radioprogrammets redaktion outtröttligt vidare. Minnespiller, pensionsbedrägerier och robotgräsklippare. Inget ämne är för litet eller för stort för att inte kunna dissekeras i Sveriges Radios konsumentmagasin. Programmet där lyssnarna bjuds på raka fakta, skjutjärnsintervjuer och goda råd. Plånboken i P1 gör det helt enkelt lite enklare att vara konsument.   

Trädgårdsdelningstjänsten Co-grow 

Ropen skalla: en köksträdgård åt alla! Från Umeå till Trelleborg har hobbyodlare och trädgårdsägare hittat varandra genom Co-grows matchningstjänst - där den som inte har mark kan hitta odlingsyta i någon annans trädgård. Ett enkelt men strålande initiativ som främjar en småskalig matförsörjning och på ett smart och lokalt sätt nyttjar jordens resurser i sann delningsanda.

Vegoguiden, WWF

Det är inte alltid lätt att göra medvetna matval även om man vill. Som en välkommen uppföljare till tidigare guider om kött och fisk kom Vegoguiden 2020. Världsnaturfonden WWF:s nya guide gör det enklare för konsumenten att på ett hållbart sätt välja grönsaker, frukt och vegoproteiner. Den är väl vetenskapligt underbyggd och med märkningar i grönt, orange och gult blir det lätt att välja vilka vegetabilier du kan äta ofta och vilka du bara bör äta ibland. Vi behöver fler verktyg som Vegoguiden för att kunna välja grönt!

Återbruksgallerian Re-Tuna

Framtidens galleria ligger i Eskilstuna! Intresset för den banbrytande återbruksgallerian Re-Tuna har varit stort ända sedan de slog upp dörrarna. Under ett och samma tak ryms ett brett utbud av second hand, återbruk och även workshops, verkstäder och design. Detta gröna initiativ har fortsatt att utvecklas och inspirera sedan start. En handelsplats och en mötesplats som vill få fler att shoppa smart och ta till vara på allt vi redan har  

Blåslampans jury:

  • Marie Linder, juryns ordförande tillika ordförande för Sveriges Konsumenter
  • Ismahan Ayranci, vinnare av Blåslampan 2020
  • Diana Jaramillo-Josefsson, LO
  • Jennie Malmberg, Råd & Rön
  • Ola Nilsson, PRO
  • Louise Ungerth, debattör konsument- och hållbarhetsfrågor

Kontakt

Christin Holm Gatica 072 230 99 23
Kommunikationsansvarig Sveriges Konsumenter