#1 Andreas Jakobsson och Dumpstringslyx

JURYNS MOTIVERING:
"Matsvinn på menyn.
Matbutikerna skryter gärna om sina satsningar på att minska matsvinnet. Men den som följer aktivisten och journalisten Andreas Jakobssons blogg eller Facebooksida Dumpstringslyx ser en annan verklighet. Hans kompromisslösa bilder från matjättarnas containrar och soptunnor blottar matbutikernas dolda hantering av fullt ätbar mat när hela kaffepaket, ostar, chokladkakor och till och med kalixlöjrom hamnar i soppåsen."

#2 Framtidens mat på Torsåker gård

JURYNS MOTIVERING:
"Morgondagens mat.
I testköket på Torsåker gård står framtidens mat på spisen. Här samlar hållbarhetsorganisationen Axfoundation fiskare, forskare, lantbrukare och livsmedelsindustri, med flera, för att tillsammans utveckla mat som är bra för både människa och miljö – och på så vis bidra till den nödvändiga omställningen. Baljväxtfärs, grön cirkulär lax och nu senast fiskkakor på braxen är tre innovationer från gården som hamnat i butikshyllan. Smaklig spis!"

#3 Röstånga energikooperativ

JURYNS MOTIVERING:
"Solklart samarbete.
Att solceller är en del av lösningen på vår energiförsörjning är solklart i skånska Röstånga. För här hjälper byborna varandra att till överkomliga kostnader kunna producera sin egen el. Genom att dela kunskap om hur man planerar, dimensionerar och monterar en solcellsanläggning visar byns energikooperativ vägen för hur vi konsumenter kan ta makten över våra energikostnader."

#4 Trädgårdsjournalisten Lena Israelsson

JURYNS MOTIVERING:
"Med rätt att odla giftfritt.
Man hade kunnat tro att pyralider skulle vara förbjudna nu. För det är tre år sedan trädgårdsjournalisten Lena Israelsson slog larm om att bekämpningsmedlet, som används i konventionellt jordbruk, förgiftar jorden och förstör skörden för fritidsodlare. För pyralider bryts ned så långsamt att de riskerar följa med i gödsel och jord som säljs till konsumenter. Men Lena Israelsson ger inte upp. Hon fortsätter att ta matchen mot myndigheter och producenter, för fritidsodlarnas rätt till giftfri jord och giftfri mat."

Blåslampans jury

  • Marie Linder, juryns ordförande tillika ordförande för Sveriges Konsumenter
  • Sofia Bysted, ReTuna Återbruksgalleria (vinnare av Blåslampan 2021)
  • Malin Hammarström, LO
  • Annika Berge, Råd & Rön
  • Ola Nilsson, PRO
  • Marianne Stenström, Konsumentvägledarnas förening
  • Louise Ungerth, debattör konsument- och hållbarhetsfrågor

Konsumentpriset Blåslampan delas ut till en person eller organisation som gjort något bra för konsumenterna under det senaste året. Priset är en antik blåslampa, en årsprenumeration på tidningen Råd & Rön och 10 000 kronor. Vinnaren presenteras tisdag 25 oktober. 

Läs mer om konsumentpriset Blåslampan här. 

Presskontakt

Kristina von Dolwitz, kommunikatör Sveriges Konsumenter
kristina.von.dolwitz@sverigeskonsumenter.se
072-061 73 26