Igår var det äntligen dags för världspremiären av ett Omskaparprojekt! Det är Valboskolan i Färgelanda kommun som är först ut att under våren jobba med hållbarhet och omställning genom kreativt skapande. 36 elever från skolan kommer vara med och testa vårt material, med lektioner tillsammans med sina lärare och en kreativ skapandeprocess med konstnären Ulrika Jansson!

Elin och Erika från Omskaparna var på plats och fick träffa ett gäng härliga fjärdeklassare och deras lärare.

På plats var också kommunstyrelsens ordförande Tobias Bernhardsson som berättade hur det går att påverka med politik. Han gick igenom många olika sätt som eleverna kan använda för att höra av sig till kommunen på. Tobias ser fram emot att höra vad eleverna har fått vara med om och vad de vill förändra efter projektets slut.

 

Sist ut var konstnären Ulrika Jansson som berättade om konst och hur den kan göra skillnad! Ulrika visade massa spännande exempel på hur konst kan berätta något om vårt klimat. Skulle vi tex slänga lika mycket skräp i naturen om träden hade ögon och såg vad vi gjorde? 

 

Och varför behöver inte djuren papperskorgar? Kan vi inspireras av naturen när vi skapar för en hållbar värld?

 

Sen var det dags för workshop! Klassen delades i två och ena halvan fick skapa ett gemensamt grupp-foto genom att göra snabbporträtt av varandra. Reglerna är enkla* men kluriga och ledde till många skratt när resultaten visades upp. (*Pennan får inte lyfta pappret och man får inte titta på pappret medan man ritar).

 

 

 

Hos Ulrika fick eleverna testa att skapa med lera. De fick pröva på att göra ett kretslopp i naturen med en och samma lerklump i olika former. Först gjorde de runda bollar som frön. Sedan började något gro ur fröet som sedan växte allt mer för att slutligen förfalla. 

 

Slutligen skapade eleverna nedbrytarvarelser ur fantasin som kunde tänkas äta upp det som förfallit.

Workshopen slutade med att eleverna fick förstöra sina varelser och göra dem till en rund lerklump igen så att nästa grupp kunde ta vid och göra om proceduren igen!

Vi är så glada över att äntligen vara igång. Nu kör vi – tillsammans omskapar vi berättelsen om framtiden!