Det blev kallt plötsligt. Riktigt kallt. I vanlig ordning hade de varma kläderna från förra vintern inte haft vett nog att ta sig upp på vinden förrän i mitten av sommaren. Nu kändes det lite onödigt att ens ha ansträngt sig. När kylan nu tvingade ner kläderna igen några få månader senare insåg vi dessutom att vinterkläderna var för små. För barn växer tydligen. Snabbt. Eller jo, sisådär sju vänstervantar lyckades vi få ihop. Men tummarna på barnen satt där dom satt.

Det var bara att åka till centrum på jakt efter varma kläder till sjuåringar. Tyvärr. För det är inte särskilt kul att handla med barn, inte ens om det är saker till barnen. Det blir gnälligt, varmt, hungrigt. När vi efter mycket letande och stånkande väl hade nått kassakön fick vi stå i en kö som ringlade ledde fram emot kassan likt en ikea-labyrint. Längs den snirkliga fållan som man motas fram igenom fanns allt möjligt smått och gott.  

”ÅÅÅÅÅHHHHHHhhhhhh!” utbrister barnet plötsligt och visar upp en liten ljuslila enhörningsfigur med stora, oskyldiga ögon. På produkten står det lip gloss. ”Snäääälla mamma?” Surmulet möter barnet mitt nej, bara för att i nästa sektion av labyrinten hitta ett glittrigt rådjur som också visar sig vara ett läppbalsam. Ännu ett ”Denhärå, snääääälla…?” 

De här produkterna verkar ha blivit vanligare. Och gulligare. Troligtvis har inte efterfrågan exploderat på grund av ett plötsligt utbrott av torra barnläppar. Nej, det är bara ännu en pryl att sälja.  

Som förälder kan det vara svårt att värja sig, särskilt när det så tydligt är utformat att tilltala tindrande barnögon och deras ha-begär. Särskilt som i detta fall när de placeras nära kassan, som gjort för en stressad förälder att köpa för att tysta gnället.  

För vem har tid att stå och läsa innehållsförteckningen om det faktiskt är något som bör strykas på ett barns läppar? Och vem kan förstå orden, om man mot förmodan skulle kunna ta sig tid? Fast Butiken säljer väl inte något som ens skulle kunna komma i närheten av att kunna vara skadligt för ett barn. Väl..? 

Dessvärre visar vår granskning av läppbalsam och smink-set som nyss presenterades att barnkosmetika innehåller kemikalier som vi inte tycker har något i en barnprodukt att göra. Det var faktiskt så illa att samtliga granskade produkter innehöll kemikalier som antingen riskerar att ge allergier, misstänks vara hormonstörande eller på annat sätt inte borde komma nära ett barns läppar. Särskilt inte när man vet att det påstrukna läppbalsamet kommer att mumsas upp.  

Så vad ska man göra? På ett sätt är rådet är enkelt: Köp inte. Men att leva efter det rådet är kanske inte enkelt för välvilliga, men stressad föräldrar. Därför vill vi rikta ett bländande strålkastarljus och en uppmaning till företagen: SÄLJ INTE.  

Jordgubbsdoftande läppbalsam och glammiga smink-set är ett onödigt sätt att utsätta barn för oönskade ämnen. För barn med nariga läppar finns andra produkter, i inte lika glittriga förpackningar. Men med mycket bättre innehåll.