Julen firas därför med ett fåtal runt bordet, alternativt med glöggpromenader utomhus. Även så i mitt fall. Det tråkiga är att de riktigt gamla blir helt isolerade. Men när vaccinationen hägrar och de har klarat sig såhär långt, så är det värt det, denna jul. Antagligen.

Bortom helgerna väntar ett osäkert år. Hur mycket kommer coronan att lamslå världen? När lättar det? Vad betyder Brexit, en ny amerikanske president, digitaljättarnas makt, det allt varmare vädret? Det finns konsumentperspektiv på allt det också. 

Och när allt är över, vad återgår vi till? Många räknar med att vi ska festa som loss som förr, resa långt och tokshoppa prylar som om inget har hänt. När allt är mörkt och tråkigt verkar diskussionen för ett år sedan som bortglömd – då, när vi pratade om att ställa om till en betydligt mer hållbar livsstil. Eftersom det är absolut nödvändigt.

Även media verkar ha tappat detta. Liksom det faktum att även konsumenter drabbats av pandemin. Vi har identifierat 13 områden där konsumenter måste skyddas. Men i medias rapportering handlar det mest om hur hårt företag drabbas och deras krav på kompensation.

Om vi backar till julrushen…

Regeringen har nu tagit i från tårna och bett handeln avstå från mellandagsrean. Vilken Svensk Handel sagt att man inte kan göra, men att rean måste ske utan trängsel. Jo, den har vi ju hört förut...

Jag har avhållit mig från att kritisera myndigheter och regering hittills. Det har funnits fördelar med den svenska, smidiga modellen med eget ansvar och man måste ge beslutande en viss arbetsro i ett extremt läge. Men nu talar statistiken tyvärr sitt tydliga språk. Det har varit för mesigt. Grannländer stänger köpcentrum och restauranger, kräver munskydd på kollektivtrafik, vi har hittills avstått. Med följden att det verkar vara en öppen fråga om vården klarar att vårda alla med covid-19 till helgerna.

Det är naturligtvis inte bara i gallerior och butiker smittspridning sker men det finns knappast något ställe där vi träffar så många okända människor. Under de senaste veckorna har jag tittat in i mängder av affärer och kan konstatera att den fysiska distansen fungerar dåligt. Vi är för nära varandra. Vi har inte tålamod eller humör att vänta ut folk som ska passera oss. ”Ska bara…” verkar vara regeln. Varken butikerna eller vi som handlar tar tillräckligt ansvar.

Det är som om ingen av oss riktigt fattar att corona är en dödlig smitta som sprids vid mänsklig närhet. Medan våra nordiska grannländer just nu har fem-tio döda per dag har vi runt sjuttio (70!). Vi har dubbelt så stor befolkning men ungefär tio gånger så många döda människor i sjukdomen som Danmark, Norge respektive Finland.

Visst det är lätt att vara efterklok. Och visst är läget oförutsägbart och unikt. Men det är tydligt att ekonomiska hänsyn har fått gå före de krafttag som skulle krävts för att till exempel stävja trängseln i julhandeln.

Jag tänker inte upprepa myndigheternas alla råd, ni kan dem. Men jag vill av hela mitt hjärta önska er alla en riktigt lugn, ansvarsfull, frisk och god jul! Vi ses!