Vissa av apparna och företagen bakom begär av dig att du ska gå med på orimlig långa villkor där de friskriver sig från ansvar. Ibland säljer säljer de även vidare den information om dig och om ditt beteende som genererats genom att du använt appen. Men för många är det inte ett alternativ att helt enkelt inte använda deras tjänster.

Här kommer några tips på hur du kan få bättre kontroll över information om dig:

1. Var snål med information om dig själv

Många appar ber om mycket information om dig för att du ska kunna använda appen. Det handlar om allt från adress, kön, ålder och intressen. Måste du fylla i alla fälten? Om inte kan det vara en bra idé att låta bli.

2. Läs användaromdömen

Det kan var bra att kolla vad andra tycker om appen. Genom andra konsumenter får du information om appen som företagen nödvändigtvis inte ger.

3. Ge inte appen tillgång till vad som helst

Säg nej om appen ber om tillåtelse och tillgång till sådant som verkar irrelevant. Det kan handla om tillgång till dina kontakter eller att se var du befinner dig. Kolla gärna igenom detta då och då för att vara säker på att appen endast har tillgång till den information du önskar.

4. Låt inte appen uppdatera sig automatiskt

Oftast handlar det om mindre förbättringar och justeringar, men det kan också handla om att helt nya funktioner läggs till.

5. Överväg vad du till dela med Facebook och Google

I flera appar kan du använda dina konton hos Facebook eller Google för att logga in. Enkelt förvisso, men via dem delar du plötsligt din information med många fler.

6. Begränsa vilken information du delar

Det är inte givet att du vill dela joggingturen eller dina bilder med resten av världen. Gå igenom inställningarna i appen och bestäm vad du vill dela med vem.

7. Ta reda på vilken information företagen har om dig

Om du är intresserad av vilka uppgifter om dig som finns hos ett företag kan kan du skriva till företaget och be om en kopia på de registrerade uppgifter som finns. Detta har du rätt till enligt GDPR

8. Avsluta ditt användarkonto när du är färdig med appen

Många appar sparar information om dig för alltid om du inte avslutar ditt konto.
Ibland går det att göra via en knapp, annars kan du skicka ett mail till företaget.