7 tips för att skydda din integritet:

 1. Var skeptisk till erbjudanden via e-post
  Ofta närmar sig nätbutiker potentiella kunder via skräppost. Var skeptisk och försiktig när du klickar på länkar och bilagor.

 2. Svara inte på meddelanden om att "du har vunnit/valts ut"
  Svara inte på sms, e-post eller reklam som ber dig att kontakta dem för att få ut en resa eller andra vinster, om du inte aktivt har varit med i någon utlottning.

 3. Ha koll på vad du går med på
  Nätföretags användar- och personuppgiftsavtal är ofta onödigt långa och krångliga. Men om du inte läser dem vet du inte vad du går med på. Genom att handla av de flesta nätbutiker, stora som små, godkänner du att de använder dina uppgifter för att marknadsföra sig själva och sina produkter. Ofta godkänner du även att de sprider dina uppgifter till andra företag, inom och utanför EU, som då får rätt att kontakta dig via e-post eller telefon med olika erbjudanden.

 4. Var restriktiv med att lämna ifrån dig personliga uppgifter
  Det är inte ovanligt att bli överöst med reklam i mejllådan efter att du har registrerat dig på en webbsida med din e-postadress. Det gäller framför allt mindre, oseriösa tjänster. Enligt personuppgiftslagen har du rätt att en gång om året få veta vilken information som finns sparad om dig. Du har även rätt att be företag radera den om den inte stämmer. Du har alltid rätt att avsäga dig nyhetsbrev och annan marknadsföring.

 5. Var restriktiv med att gå med i kundklubbar
  På många nätföretags sidor går det att handla utan att behöva logga in eller lämna ifrån dig ditt personnummer. Undvik att lämna ifrån dig mer uppgifter än vad som behövs för att kunna utnyttja tjänsten.

 6. Var försiktig när du använder gratistjänster
  Om tjänsten är gratis kan du utgå från att all information du lämnar ifrån dig kommer att användas för att rikta reklam till dig, inklusive innehållet i dina mejl och privata meddelanden. Att samla information om användare och använda den för att rikta reklam till “rätt” personer är en stor industri på nätet. Bland annat bygger Google och Facebook hela sina verksamheter på detta. Företagen säljer sedan möjligheten för annonsörer att nå just dig.

 7. Kolla vem som äger information om dig själv
  En lagringstjänst kan tycka att det är den – inte du – som äger information du har laddat upp. Kontrollera villkoren för att säkerställa att du inte ger bort din information.