Årets finalister består av den ideella föreningen Fritidsbanken, konsumentvägledaren Ismahan Ayranci, matappen Karma och priset Årets matbluff.

Vem som vinner årets Blåslampa kommer att presenteras tisdag den 28 april. 

JURYNS MOTIVERINGAR LYDER:

Fritidsbanken

Idén från värmländska Deje är enkel och effektiv: att låta fritidsutrustning som inte används få nytt liv samtidigt som alla, oavsett ålder eller ekonomiska förutsättningar, får chans till en aktiv fritid. Nu startas det lokala fritidsbanker i kommun efter kommun landet runt.  Genom att gratis låna ut pjäxor och andra prylar bidrar Fritidsbanken till en hållbar och hälsosam livsstil för fler.

Ismahan Ayranci, konsumentvägledare Rinkeby-Kista

Lokal konsumentvägledning är ovärderlig, inte minst när konsumenter med bristande kunskaper i språk och konsumenträtt råkar illa ut. Med många års erfarenhet som vägledare är Ismahan Ayranci en självklar auktoritet inom konsumenträttsliga frågor. En kunskap hon förmedlar genom rådgivning, föreläsningar i skolor eller flygbladsutdelning i de lokala köpcentren. Ismahan har en förmåga att nå ut till både nyanlända och väletablerade invånare. Och när hon tar sig an ett ärende ger hon sig inte förrän hon fått med sig även den mest svårkommunicerade näringsidkaren på tåget.

Karma

Matsvinn är ett enormt globalt problem. Av all mat som produceras årligen slängs en tredjedel – inte bara hemma i hushållen utan också av butiker, restauranger och kaféer. Grundarna av Karma har skapat en digital handelsplats där överbliven mat till extrapris hittar fyndsugna köpare istället för att hamna i soporna. Med Karma får vi alla en chans att bli miljöhjältar och hjälpas åt att stoppa maten där den hör hemma: i munnen!

Årets matbluff av Äkta vara

I mataffärens djungel av erbjudanden är konsumenten ett lätt byte. Antipriset Årets matbluff lyckas både engagera och göra konsumenter medvetna om livsmedelsproducenternas värsta marknadsföringsbluffar. Prisets mediala skampåle tvingar dessutom värstingarna till bot eller bättring. För vem vill hälla fruktsirap eller död yoghurt i frukostskålen, bre mackan med palmolja eller dricka fruktdryck med 0,03 promille frukt i – inte vi!

Blåslampans jury:

  • Marie Linder, juryns ordförande tillika ordförande för Sveriges Konsumenter
  • Jan Bertoft, generalsekretare Sveriges Konsumenter
  • Sannah Bäcklin, LO
  • Jennie Malmberg, Råd & Rön
  • Ola Nilsson, PRO
  • Marianne Stenström, Konsumentvägledarnas förening
  • Louise Ungerth, debattör konsument- och hållbarhetsfrågor

Läs mer om konsumentpriset Blåslampan HÄR. 

Presskontakt:


Jan Bertoft, generalsekretare Sveriges Konsumenter
jan.bertoft@sverigeskonsumenter.se
070-797 79 87

Kristina von Dolwitz, kommunikatör Sveriges Konsumenter
kristina.von.dolwitz@sverigeskonsumenter.se
072-061 73 26