1. Undvik spontanköp
  Köp inte julklappar planlöst utan ta reda på vem som skulle bli glad för vad på julafton. Om du köper julklappar på hög för att sedan bestämma vem som ska få vad är risken att ingen blir riktigt glad för något.

 2. En tjänst är också en julklapp
  Tänk på att många av oss redan har hemmet fullt av saker men ont om tid. En uppskattad julklapp kan då vara att ge bort lite av sin tid, att ge bort en reparation eller något annat som inte bygger på berget av prylar hemma.

 3. Spara kvittot

  Nej, det är inte kul att avslöja vad en julklapp kostade, men se till att kvittot finns kvar. Oftast behövs kvitto ifall julklappen ska bytas eller reklameras.

 4. Be om öppet köp
  Om julklappen inte passar är det bra att kunna få pengarna tillbaka. Se till att få skriftligt på att du har öppet köp och hur länge, så att julklappen går att lämna efter jul. Kolla också reglerna för öppet köp på kvittot.

 5. Tajma köpet på nätet
  Det mesta du köper online har du 14 dagars ångerrätt på från dagen du tar emot/ hämtat ut paketet. Se därför till att inte köpa julklapparna för tidigt.

 6. Säkra online-köpet med kredikort
  Om du ska betala ditt online-köp i förskott (innan du får din vara), ta för vana att betala med kreditkort. Om företaget inte levererar det ni kommit överens – en trasig vara, en konsert som blir inställd eller om företaget går i konkurs – så kan du reklamera köpet till kortföretaget och få tillbaka dina pengar av dem.

 7. Skippa butikens presentkort
  Du tar en stor risk när du köper presentkort. Det är lätt att glömma bort att använda det i tid eller så kanske butiken slutar sälja det presentkortet skulle användas för. Och vill det sig illa kan butiken till och med gå i konkurs. Varför inte göra ditt eget presentkort i stället?