Jag tillhör inte storshopparna, men tack vare pandemin och våra ändrade semester- och fritidsvanor har friluftslivet utomhus uppdagat vissa brister i min utrustning, som jag tänkte åtgärda.

Det är ju också en möjlighet att ”på riktigt” få prova den nyligen introducerade svenska hemsidan från Amazon, som i dagarna aviserat att dom också ska börja sälja receptbelagd medicin. Detta har gett upphov både till skratt och oro. Skratt då det är mycket underhållande att läsa de mer men oftast mindre begripliga produktbeskrivningarna (skulle väcka huvudbry i vilket quizz som helst!) och oro med tanke på hur man ska veta vad det är för medicin man får och vilka eventuella biverkningar den skulle kunna ge.

Förstår du vad jag letar efter av den här beskrivningen:  ”mamma form + utökad storlek - passar för vuxna upp till 15 cm / 15 tum - Passar upp till vuxna 6'6, och för de andra breda axelbanden, kommer du gärna veta att du kan vara bekväm, varm och fortfarande kunna röra sig inuti väskan utan att packa upp den för att placera den på en gång. Mått: 87 x 34 x 24 tum.”

Vidare påstås att samma produkt är ”Fritt justerbar, vindtät och varm: Kan användas för att hålla hattar, kragar, ansiktsskydd. Sladdarna kan justeras till temperaturförändringar när som helst. Vid låg temperatur kan hattarna stramas, greppas och skyddas. Undvik kall vind som kommer in.”

Är det någon som kan gissa vad det är jag behöver?

Fler ledtrådar: ”Varma varma varma varma varma drycker…” Börjar du fundera? Kanske klarnar det när du får reda på att tyget består av ”obelagd kalendermiljö så att anti-dun, luftgenomträngligheten nått en rimlig nivå och uppnå god vattenavvisande och vindprestanda”?

När jag läser att ”Varje kvadrat tum film har hundratals miljoner oregelbundna små hål mindre än vattenmolekyler men större än mänskliga svettmolekyler, och människokroppens svett kan smidigt utsöndras genom de små hålen”, då kanske jag känner mig trygg med att detta är produkten jag vill ha.

Nja, när jag kommer till förvaringsbeskrivningen börjar jag tvivla igen. Produkten ska förvaras i en ”Ultrasnabb nätväska”, vad nu det är, och man ska ha ”kakel i sovsäckar på marken, längsgående vikning, vågrätt vikning, började rulla upp från en volym till slutet och sätt in i förvaringsväskan, repspänt”. Det gör nog att jag kommer att köpa både sovsäck och receptbelagd medicin någon annan stans.

Maria Wiezell är konsumentvägledare och expert på konsumenträtt

Ps. Läs Sveriges Konsumenters öppna brev till Amazons grundare Jeff Bezos, se nedan! Ds.