Kaffet är en grundpelare i Sverige, på jobbet, hemma, på stan. Vi dricker tre koppar kaffe om, dagen per person i det här landet. Nästan mest i världen.

Eller rättare sagt, det gör vi inte. Vi lagar tre koppar kaffe och sedan hamnar en påfallande stor del av det i vasken. Vi slänger 84 miljoner liter kaffe och te varje år i Sverige!

Kaffet stod i fokus när WWF härom dagen presenterade sin utmärkta Vegoguide, som är en vägledning för alla oss som planerar måltider och irrar omkring i matbutikerna. Ett exempel på att på att det går att göra det lätt att välja rätt och som fått stort genomslag i handeln.

Skälet till fokuset är att kaffet har en jobbigt hög miljöpåverkan på biologisk mångfald, lustgasutsläpp, markanvändning med mera. Plus att konventionellt kaffe ofta tas fram under vidriga arbetsförhållanden. Visste du att klimatutsläppen för en kopp kaffe motsvarar lika mycket som utsläppen för ett kilo rotfrukter?

Vi konsumenter har här ett ansvar. Men det har också handeln, som borde bli bättre på att skylta med schyssta alternativ, inte undanta dem från kampanjer och så vidare. Handeln har tillgång till en hel vetenskap av sätt att få oss kunder att välja något framför något annat, att stanna upp i butiken, att ”flytta handen”.

Handeln kan också gå före genom att ta in fler eko-alternativ, belysa fördelarna med ekologiskt producerat – och ta ansvar genom rimlig prissättning.

I övrigt innehåller Vegoguiden som vanligt en massa värdefull information om grönsaker, bönor, frukt, nötter, vegofärs och annat. Det är skillnad på grönt och grönt.

Särskilt viktig är guiden nu när vi verkligen behöver ett rejält skifte, ett proteinskifte, där vi äter mer vegetabilier – utan att vi därmed nödvändigtvis slutar äta kött. Mindre men bättre kött är mottot, inte minst naturbeteskött och ekologiska produkter.

Tillbaka till kaffet. Sätt inte på för mycket kaffe, släng mindre. Värm svalnat kaffe. Köp eko-kaffe. Och tänk på att det är stor skillnad på om du har mjölk eller havdredryck i kaffet.

Jo, kaffet har blivit klart dyrare. Men med lite hushållning av bönorna behöver det inte bli dyrare att köpa schysst kaffe.

Ladda guiden som app, sök på Matguiden, där vego-, kött- och fiskguiden finns samlade. Alla tre utmärkta hjälpredor i allas vår jakt på hållbara matvanor.