Elpriserna är en storslägga mot hushållen. Vi som kved när decemberräkningen kom förra året hade uppenbarligen bara sett början. Nu väntar en ”krigsvinter”, hela Europa bävar medan Putin slipar sina knivar.

En politisk mardröm som ställer stora krav på den nya regeringen att rätt hushåll får subventioner och att rätt beteende premieras.

Det ställer också krav på dig och mig – att vi sparar el. Den billigaste kilowattimmen är den som aldrig används. Andra länder har dragit igång stora kampanjer, till exempel Finland där mottot är ”en grad mindre”. Där får till och med den heliga bastun stryka på foten.

En kampanj har uppenbarligen förberetts i Sverige, men en valrörelse kom emellan. Trist och fegt!

Vi har blivit vana vid billig el. Många har tagit det till intäkt för att bygga elslukande anläggningar som elburen golvvärme, spabad och flödande trädgårdsbelysningar.

Jag har svårt att fälla tårar över dyrare el till lyxkonsumtion. Faktum är att de riktiga storkonsumenterna kan göra mycket för att spara ström. Och att det kommer alla till godo. En lokalt minskad elanvändning i södra Sverige med fem procent skulle kunna sänka priserna med 40 öre, enligt Energiforsk.

Så SPARA är det ena stridsropet nu.

Det andra är VÄRNA. Dem vi måste värna är de utsatta konsumenterna. De för vilka en tre- eller fyrdubblad elräkning är liktydig med en katastrof. De måste vara den primära målgruppen för subventionerna. Skattepengar ska inte gå till att subventionera eluppvärmda pooler eller hög temperatur i stora hus.

Dessutom måste vi ha ett system som inte gör att subventionerna uppmuntrar till ökad förbrukning av el. Omställningen till ett hållbart samhälle ska inte bromsas genom ett pengaregn som får oss att köra element och ugnar och lampor som om inget har hänt. Vi behöver – oavsett energikris – får ner förbrukningen.

I rimlighetens namn borde subventionerna bara ges för el i den ordinarie bostaden. Inte till fritidshus. Det kommer att ”drabba” bland annat mig som har direktverkande el i min vinterbonade stuga. Men mig är det inte synd om.

EU håller hög profil i denna ödesfråga. Möjligen blir det ren prisreglering, ett maxtak per kilowattimme. När Sveriges nya regering är på plats torde ett ”elpaket” också vara det första vi får se.

På Sveriges Konsumenter har vi intensiva diskussioner med våra medlemmar, varav många organiserar just de mest utsatta människorna. Och europeiska konsumentparaplyet BEUC har precis gått ut med tre starka, rekommendationer:

  1. Finansiellt stöd till utsatta hushåll.
  2. Stöd till energieffektivisering, exempelvis bidrag till solpaneler, värmepumpar och isolering av hus.
  3. Tydligare information om el- och gaspriser, bland annat krav på totalpris med skatter och information om risker för ändringar.

Mycket talar för att detta, tillsammans med matpriserna, är vinterns absolut största konsumentfråga. Låt oss vara smarta – inte populistiska. Och låt oss hålla mer än en tanke i huvudet. En av dessa är att vi måste bort från fossilberoendet.