Konsekvens eller logik är inget som präglar storbankerna. De var snabba på att höja räntan på sina lån till dagens 3–4 procent. Men på alla de miljarder som finns på vanliga människors spar- och transaktionskonton ges ingen eller pytteliten ränta alls. Detta medan nischbanker ger ränta på omkring 1,5 procent och ännu mer för dem som är beredd att ”låsa in” pengarna en tid.

Så varför gör inte Swedbank, SEB och de andra storbankerna det? Det kan knappast vara tekniska skäl.

Just de nämnda bankerna har dessutom den dåliga smaken att höja avgifterna rejält på sina vanligaste banktjänster. SEB höjer sitt kontopaket ”Enkla vardagen” från 420 till 600 kronor, andra gör liknande ”förändringar” (det vill säga försämringar).

Detta i en tid när de gör rekordvinster.

Det är provocerande. I tider när alla kostnader för hushållen skjuter i höjden och vi alla hukar oss inför en tuff vinter passar bankerna på att öka sina marginaler. Vi hör en omfattande frustration från våra medlemsorganisationer och andra konsumenter om att bankerna som vanligt gör som de vill medan de själva som vanligt sitter med Svarte Petter.

Säger det något om konkurrensen mellan storbankerna?

Svar ja.

De har vant sig vid att de kan göra lite som de vill utan att det får konsekvenser. Ofta ”låser de in" sina kunder med paket som gör det dyrare att byta. I en situation där bankerna verkligen slogs om oss kunder och där det var enkelt för oss att byta och ”shoppa loss” skulle de vara mer försiktiga och mer kundorienterade.

Men vi konsumenter skulle också kunna vara mer aktiva. Många har en föreställning om att det är krångligare att byta bank än vad det faktiskt är.

Jag vill också uppmana konsumenter att ha FLERA banker (det har jag själv). Att snabbt och regelbundet föra över pengar till en nischbank som ger 1,5 procent ränta i stället för noll procent har två fördelar – du själv tjänar en del i ränta och storbankerna känner sig inte lika säkra och kanske blir lite mer på tårna. Var med andra ord ”otrogen”. På Konsumenternas kan du göra oberoende jämförelser.

Är du beredd att avstå pengarna tolv månader framåt kan du få ännu bättre ränta. Ända upp till 3,0 procent faktiskt. Allt medan den traditionella storbanken kan låna ut dina löne- och pensionspengar dyrt, utan att ge en enda spänn till dig i ersättning.