Det har gått drygt tre år sedan den där lördagsmorgonen. Vera Papadopoulos vaknade tidigt och sträckte sig efter mobilen som låg på laddning intill sängen. När hon sedan skulle vrida sig råkade högerfoten nudda vid elementet.

– Då krampade jag och kunde plötsligt inte röra mig. Jag satt fast i mobilen och i elementet och kunde inte andas. Det var som om hela min kropp vibrerade, allt blev suddigt.

När det här hände var Vera 13 år och skulle om någon vecka gå ut sjätte klass. I naturvetenskapen hade de nyss läst om vad som sker vid en elchock.

– Så jag förstod vad som hände. Jag tänkte ’det var det’. Jag trodde inte att jag skulle överleva.

Kämpade för livet

Vera rycker lite på axlarna. Hon vill inte gräva för mycket i känslorna kring det där utan vill helst bara leva sitt liv så vanligt som det går. Men hon vet att hon kämpade för livet där mitt i krampen. Att hon försökte allt vad hon kunde att släppa mobilen, men att handen höll fast den så hårt. Att hon försökte dra undan foten.

– Jag använde verkligen all styrka jag hade, men det gjorde ingen skillnad. Jag försökte få fram ljud, men jag var ju helt stel och kunde inte andas så jag fick inte fram något ljud.

Därför skriver vi om det här

Kanske lyckades hon ändå. För efter en stund släppte krampen en smula.

– Jag kände hur jag kunde ta ett litet andetag och så ett till.

Efter en stund tappade Vera äntligen mobilen.

Hur lång tid det hade gått då vet hon inte. Det kändes som tio minuter, men samtidigt kunde hon ju inte andas, så hur länge kunde det ha varat egentligen?

Sår på halsen

Det är så många frågor som saknar svar. Som varför hon tappade telefonen. Vad hände då? Var det viljestyrkan? Var det något annat som gjorde att strömmen minskade?

– Någon säger änglar en annan en dålig säkring, säger Vera.

Brännmärkena på Veras hals.

 

Men hon vet att när hon väl tappade mobilen kunde hon äntligen dra ett djupt andetag och ropa efter pappa. Han, som Vera beskriver det, annars är stört omöjlig att väcka kom rusandes direkt. Veras mamma beskriver det som om det var ett sjätte sinne som talade om att Vera var i fara.

– När han öppnade dörren kutade jag ut och satte mig på toasitsen. Då såg jag att jag hade sår på handen och foten. Och när jag tittade mig i spegeln såg jag att jag märkena på halsen.

I dag är de där märkena som ett litet radband av pärlor i Veras halsgrop. Strömmen gick från handen upp i halsgropen, för att sedan vända ner genom högerbenet och ut genom foten. Men varför prickarna? Vera har inte fått någon självklar förklaring till det heller. Men tittar man på kortsidan av en Iphone, där man sätter i laddaren, så finns där en rad med små hål för högtalaren. Kanske kom det rentav ut ström där som brände Vera på halsen. Det stämmer med hur hon höll telefonen under krampanfallet.

Hjärtat påverkat

Det blev ambulans till sjukhuset, där man konstaterade att Vera hade förhöjda hjärtvärden. Man plåstrade om foten och hon fick stanna kvar på övervakning till eftermiddagen.

Efter några dagar märkte Vera att såret på foten blev fult och vid närmare undersökning upptäcktes att foten var mer skadad än läkaren trott från början. Det var som en grop mellan två tår och Vera skickades från Solna till Uppsala för en hudtransplantation. Transplantationen funkade dock inte som tänkt, men när Vera skulle till Grekland på sommarlovet menade läkarna att det kanske skulle bli bättre av bad i det salta Medelhavet. Det blev det, såret läkte. Men inuti bildades en nervknut som skulle göra att Vera började belasta utsidan av foten i stället för framdelen av foten.

Så det blev en operation till för att ta bort nervknuten.

Efter olyckan kontaktade Veras föräldrar Elsäkerhetsverket, som alla uppmanas att göra vid olyckor med elprodukter. Då fick de höra att det var något av ett mirakel att Vera faktiskt överlevt. Vid en sådan olycka utgår man i regel från det allra värsta.

Laddaren var en kopia

Men föräldrarna fick också rådet att skicka telefon och laddare på analys hos Apple.

De hade köpt telefonen begagnad på Blocket. Allt såg ut att vara i sin ordning med telefon och laddare i originalförpackningen. Men analysen visade att laddaren med Apple-loggan på var en piratkopia, sannolikt köpt via någon att de stora handelsplatserna online.

Kanske hade tidigare ägaren tappat laddaren och köpt en ny, billig laddare för att sedan kunna sälja en komplett telefon.

Att köpa en piratkopierad laddare är riskfyllt, visade en undersökning som Elsäkerhetsverket gjort. Vid test av tio piratkopierade laddare från sajten Wish klarade inte en enda laddare säkerhetskraven.

Nu, tre år senare, har Vera fortfarande problem. Inte så mycket i foten, men det faktum att hon snedbelastat foten en längre tid har i sin tur skapat nya problem i ryggen. Dessutom saknar hon ännu reflexer i högerbenet.

Känner smärta varje dag

Ärren på halsen kommer hon att få leva med. Men de är inte det enda som påminner om den där morgonen.

– Flera gånger om dagen så får jag ont i foten, sedan strålar det upp i benet på ungefär samma sätt som det gjorde då när det hände, säger Vera.

Läkarna säger att det ska avta med tiden, men än så länge märker Vera inte av någon skillnad. Däremot har hon blivit bättre på att ignorera smärtan när den kommer.

Vera verkar samlad. Hon säger att hon medvetet velat fortsätta sitt liv som vanligt och inte fastna i oro. Inte minst för att mamma och pappa varit så oroliga ändå.

– Men när man håller allt inom sig kan det ändå gå i perioder när det är jobbigare. Då blir jag kanske tystare än vanligt, säger Vera.

Nu, när hon går första året i gymnasiet har hon fått lära sig ännu mer om elchocker i skolan och hur man reagerar vid olika stark ström. Vera kunde checka av i princip alla symtomen vid stark ström – kramp, andnöd, påverkan på hjärtat, brännskador…

Försiktig med mobilen

På det rent praktiska planet har olyckan också påverkat Vera. Hon laddar aldrig mobilen på natten längre, bara när hon har uppsikt över den.

– Jag tänker väldigt noga på var jag befinner mig i rummet när jag har mobilen. Jag sitter aldrig med mobilen nära fönstren där elementen är. Då känns det bättre vid skrivbordet där det är långt ifrån allt, säger Vera och fortsätter:

– Och så har vi alla insett att man inte ska köpa laddare från Ebay eller liknande sajter. Allt jag visste innan om piratkopior innan det här var att man kunde köpa piratkopierade cd-skivor. Men det är ju mycket mer.