Vinnaren av Sveriges Konsumenters och tidningen Råd & Röns konsumentpris Blåslampan heter i år Ismahan Ayranci och arbetar till vardags som konsumentvägledare i stadsdelen Rinkeby-Kista i Stockholm.

–Här ute är många både språksvaga och kunskapssvaga och det gör att de har mycket emot sig. För mig är det ett kall att man ska ha samma förutsättningar här som vem som helst som är etablerad och har språket, säger Ismahan Ayranci till tidningen Råd & Rön.

Juryns motivering

"Att vara en medveten och påläst konsument är svårt. Särskilt i en tid när aggressiva säljmetoder och listiga lurendrejerier frodas och kommuners konsumentvägledningar avvecklas i rask takt. Det är en utrotningshotad bransch som konsumentvägledaren Ismahan Ayranci arbetar i. Med föreläsningar och flygblad som vapen ingjuter hon kunskap och makt i invånarna i Stockholms stadsdel Rinkeby-Kista. Och med engagemang och envishet hjälper hon utsatta konsumenter att få upprättelse mot företag och en chans att lösa situationer som kan leda till ekonomiska svårigheter. Målet? Att alla, oavsett förkunskaper, ska ha samma förutsättningar att utöva sina rättigheter som konsument. Med Ismahan Ayranci har invånarna i Rinkeby-Kista en sann konsumenthjälte och kunskapsspridare i sin vardag."

Prisutdelning på Rinkeby torg idag kl 10

Priset, en antik blåslampa, 10 000 kronor och en prenumeration på tidningen Råd & Rön, överlämnas vid en ceremoni på Rinkeby torg kl 10 idag, tisdag 28 april.

Prisutdelare är Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter och Daniel Kjellberg, chefredaktör på Råd & Rön.

Varmt välkomna!

OBS! Länkar till pressbilder kommer att läggas upp på denna sida efter prisutdelningen. 

Om konsumentpriset Blåslampan

Konsumentpriset Blåslampan delas ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Det ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen.

Vinnaren får 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på Råd & Rön.

Mer information om övriga finalister och konsumentpriset Blåslampan hittar du HÄR.

Mer information

Kristina von Dolwitz, kommunikatör Sveriges Konsumenter
kristina.von.dolwitz@sverigeskonsumenter.se
072-061 73 26

Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter
jan.bertoft@sverigeskonsumenter.se
070-797 79 87