Projektet EKO-september finansieras av Jordbruksverket och är Sveriges bredaste kampanj för ekologiska livsmedel. Förutom Sveriges Konsumenter deltar även KRAV, Organic Sweden och Ekologiska Lantbrukarna.

Syftet är att öka kunskapen om hur den ekologiska maten produceras och allt positivt den bidrar till. För det finns ju så många vinster! Vad sägs om biologisk mångfald, rent vatten, levande jordar, inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, extra god djuromsorg, mat utan onödiga tillsatser och själva certifieringen som gör att ekologisk mat är extra kontrollerad? Läs mer om det här.

När du handlar mat i september är chansen stor att du kommer att stöta på information om det ekologiska sortimentet i någon av matbutikerna i din närhet Flera av de stora kedjorna i dagligvaruhandeln deltar i kampanjen. Fint tycker vi, eftersom vi gemensamt måste ställa om för planetens framtids skull.

Så vad kan du göra? Jo, börja med att läsa några av alla våra artiklar! Läs till exempel mer om vinsterna med eko i våra 10 skäl att välja ekologiskt här. Du kan också inspireras av prisvärda recept på eko-mat från några av våra mest kända kockar. 

Du kan också läsa svar på några vanliga frågor och missuppfattningar om eko-maten och kolla in de sju varor som gör extra stor skillnad för dig, djuren och naturen om du väljer ekologiskt. Kampanjens budskap baseras på vetenskaplig forskning och det ekologiska regelverket.

Har du lust att göra ett besök hos en eko-bonde och se vad som händer på plats? Kolla här och se om du hittar en gård som har öppet hus nära dig. Har du tur kan du till och med äta lunch! 

Jobbar du själv i en matbutik? Då kan ni också ta del av skyltmaterial till butiken. Läs mer här

Håll också utkik efter kampanjen på Instagram och Facebook i september under #ekoseptember för att ta del av alla fördelar med att välja eko!

Kampanjen finansieras av Jordbruksverket och finns med som en av åtgärderna i Jordbruksverkets ”Åtgärdsplan för att öka produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel".