Sidans innehåll

  Köp färre men bättre saker

  Konsumtionstempot idag är högt. Många känner sig pressade av reklam, försäljare och samhällsklimat att konsumera och köpa nytt. För många är det svårt rent ekonomiskt, för samtliga onödigt och för jorden ohållbart. En mer genomtänkt konsumtion med färre men bättre inköp lönar sig både för plånboken och för miljön. 

  Tänk hållbart och se om du kan underhålla produkterna för att förlänga livstiden. Färre inköp med högre kvalitet är att föredra – så se om du kan undersöka varornas livslängd, eller helt enkelt köpa begagnat.

  Dela istället för att äga själv

  Ett annat bra sätt för att inte överkonsumera är dela, hyra eller låna – det som kallas delningsekonomi eller kooperativ ekonomi. Det fungerar så enkelt som att du och många andra antingen delar på olika produkter eller tillhandahåller era egna saker för andra att använda eller hyra. 

  Du kan hitta mängder av människor som vill låna ut eller låna diverse saker – bland annat hos GrannSaker och Tradeplanet.

  Det finns mycket du kanske inte har användning för så många gånger i livet, men som du kan behöva ibland, som till exempel verktyg. En borrmaskin till exempel används i genomsnitt 8 minuter under en sin ägares liv. Att köpa in nytt för de här sporadiska tillfällena är inte bra varken för plånboken eller miljön. Därför finns några olika tjänster som samlar verktyg och annat som du kan låna. Ett par exempel är Streetbank och ToolPool i Malmö. Sedan finns det ofta också möjlighet att hyra verktyg i många butiker.

  Delade äpplen.

  En av de mer kända delningssajterna är nog Skjutsgruppen, där folk kan samordna sig för att helt enkelt dela bil eller buss ihop. Extra värt att kolla upp till längre resor då de ibland fixar festivalskjutsar och sommarresor. Ute i Europa heter detta initiativ Carpool Europe och har några motsvarigheter som Carpooling.

  I flera städer finns det så kallade klädbibliotek där du kan låna plagg i några veckor för att sedan lämna tillbaka. Här är några av dessa initiativ som finns runtom i landet: Klädoteket, Klädbibliotek Uppsala och Lånegarderoben i Stockholm.

  Om du helt tröttnat på dina saker och vill skänka bort dem finns det flera alternativ. Bland annat kan du lägga ut dem på Bjussa där folk kan hitta gratissaker, eller skänka dem till Stadsmissionen, Myrorna, Erikshjälpen, Röda korset eller andra lokala initiativ.

  Gör nytt av gammalt

  Ett annat sätta att spara pengar – och miljö – är att ge dina trasiga prylar nytt liv. Här hittar du några sajter som ger tips om hur du kan släppa loss din kreativitet, skapa något unikt och samtidigt ge dina slitna saker nytt liv.

  Vi samlar en del här, med flera fina exempel på hur du kan återbruka dina gamla kläder. Recycle Design-bloggen är en blogg från eleverna på Eskilstuna folkhögskolas kreativa linje om hållbar utveckling och återbruk. 365saker slöjd är en blogg som hjälper dig att skapa massor av fina saker från gamla grejer.

  Klänningar.
  Varje år konsumerar vi i Sverige 12,5 kg textilier och slänger 8 kg i soporna. I många fall skulle man kunna göra något nytt av plaggen. Som det här tipset från bloggen Gröna trådar – gör en barnklänning av pappas skjorta.

  Få saker gratis

  Om du verkligen behöver nya produkter behöver det inte per automatik betyda att du behöver köpa nytt. Eller ens köpa något. Det finns nämligen flera bra sajter där folk lägger upp saker de gladeligen skänker bort, istället för att sakerna hamnar i soprum eller liknande. Använda grejer funkar oftast utmärkt och det är också utmärkt ur ett hållbarhetsperspektiv att inte kräva nyproduktion. Så om du vill skänka något vidare, eller vill spara in på pengar och miljö kan du till exempel kolla in de här sajterna: Bortskänkes, Synd att kasta, Bjussa.se.

  Semestra billigare

  Semestern är en stor budgetpost för många. Om du vill resa lite billigare kan du byta hus eller lägenhet med andra eller couchsurfa. Och kolla även in Skjutsgruppen för att se om de kanske kör åt det hållet du vill åt. 

  Couchsurfing, att couchsurfa eller soffsurfa, kan vara ett bra och billigt alternativ till hotell och vandrarhem men också ett spännande sätt att träffa nya människor. Den största förmedlaren är couchsurfning.com. Grundtanken är att du ska kunna bo billigt runt om i världen men förhoppningsvis också ges en kulturell och mer personlig insikt. Var noga med att kolla på recensioner och betyg på värden.

  Byta bostad är också ett populärt alternativ till hotell. Du kan rakt upp och ner byta bostad med någon annan som vill ut på semester. Leta upp den stad du är nyfiken på och försök hitta någon där som kan tänka sig att bo i ditt hem. Några av de största aktörerna är Airbnb, HomeLink och Hembyte/Homeexchange.

  När man väl hittat någon att byta lägenhet med är det bra att bygga upp en liten relation med personen och bestämma alla detaljer kring bytet tillsammans. Det är också bra att man skriver under ett avtal, kontrakten brukar ofta finnas som mallar på bytessajterna. Om du har en lägenhet är det också bra att ha ett avtal så att också hyres- eller bostadsrättsföreningen är med på att det kommer bo främlingar i lägenheten under en period.

  Paris.

  Pruta smart

  Att pruta är inte så vanligt i Sverige, men det går! Och det är helt ok. Men kom ihåg att det kan vara svårare att pruta hos vissa handlare – allt beror på vad du köper för produkt eller tjänst. För att få reda på om det finns någon prutmån får du helt enkelt testa dig fram. Går det så går det.

  Det finns några tillfällen då det brukar gå lite enklare:
  Mängdrabatt – köper du mer ökar du dina möjligheter till att få rabatt. Så gå ihop med vänner och köp in saker i större partier för att få ner priset.
  Skyltningsex – om du hittar exemplar i butiken som har mindre kosmetiska fel kan du med stor sannolikhet få ner priset på denna vara. Se bara till att få med riktiga kvitton!
  Paketpris – om du köper flera varor och/eller tjänster samtidigt kan du ofta få ett samlat, rabatterat pris – eller något bra tillbehör.

  Få hjälp att bli skuldfri

  Om du har hamnat i stor skuld eller känner att du inte får ihop din ekonomi tillhandahåller många kommuner gratis budget- och skuldrådgivning. Personerna där kan hjälpa dig att lägga upp en budget eller sanera dina lån. Ett väldigt bra sätt att få ordning på alla slantar om du hamnat i problem. Här kan du hitta din budget- och skuldrådgivare.