Vinnaren av Sveriges Konsumenters och tidningen Råd & Röns konsumentpris Blåslampan är ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. Gallerian där begagnade saker tas om hand, putsas upp, lagas och fixas till för att sedan säljas på nytt i någon av gallerians butiker.

– Jag tror definitivt att det kommer att finnas fler återbruksgallerior runt om i Sverige om några år. ReTuna visar hur man kan påverka och förändra bara genom att vara konsument. För om ingen köper skulle vi inte ha någon verksamhet här, säger Sofia Bystedt, centrumledare på ReTuna till tidningen Råd & Rön.

Läs intervjun med Sofia Bystedt i senaste numret av Råd & Rön 

Juryns motivering

"Intresset för den banbrytande återbruksgallerian ReTuna har varit stort ända sedan de slog upp dörrarna. Idag rymmer gallerian butiker för allt från barnleksaker till byggnadsmaterial där allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. ReTuna bjuder på shopping som gör gott för både plånbok och miljö. En handelsplats och en mötesplats som får fler att shoppa klimatsmart och ta till vara på allt vi redan har. Framtidens galleria ligger i Eskilstuna!"

Prisutdelning i Eskilstuna idag kl 11

Priset, en antik blåslampa, 10 000 kronor och en prenumeration på tidningen Råd & Rön, överlämnas till ReTunas centrumledare Sofia Bystedt vid en ceremoni i ReTuna återbruksgalleria, Folkestaleden 7 i Eskilstuna kl 11 idag, onsdag 28 april.

Prisutdelare är Marie Linder, ordförande för Sveriges Konsumenter och Daniel Kjellberg, chefredaktör på  tidningen Råd & Rön.

Varmt välkomna!

OBS! Bilder från prisutdelningen kommer att läggas upp på denna webbplats strax efteråt. 

Om konsumentpriset Blåslampan

Konsumentpriset Blåslampan delas ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Priset ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen.

Vinnaren får 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på tidningen Råd & Rön.

Läs om övriga finalister här och om konsumentpriset Blåslampan här.

Kristina von Dolwitz, kommunikatör på Sveriges Konsumenter
kristina.von.dolwitz@sverigeskonsumenter.se
072-061 73 26

Sofia Bystedt, centrumledare på ReTuna
sofia.bystedt@esem.se
072-0502892