// UPPDATERING 10 MARS: Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Danske Bank, SPP, Öhman, AP7, SEB och Swedbank har nu lovat att sälja sina investeringar.//

Den ryska krigsmaskinen kostar enorma belopp och bara under 2021 satsade Ryssland 560 miljarder kronor på militären. Pengarna kommer bland annat från bolag som kontrolleras av den ryska staten, framför allt inom energi- och banksektorn. Sedan 2014 finns tio av bolagen på EU:s sanktionslista som svar på Rysslands invasion av Krimhalvön samma år.

Nu visar Fair Finance Guides granskning att svenska banker och pensionsfonder har stora investeringar i sex av dessa bolag. Under andra halvan av 2021 uppgick de svenska investeringarna i bolagen till 8,5 miljarder kronor. Störst investeringar har Nordea och Swedbank. Nordea och Handelsbanken är de enda som investerar i ryska statsobligationer – ett sorts lån till den ryska staten – på totalt 700 miljoner kronor.

– Det är skandal att svenska banker och pensionsfonder fortsätter att stödja sanktionerade bolag och en regim som så uppenbart bryter mot folkrätten. Det tror jag många svenska bankkunder och pensionssparare blir väldigt upprörda över, säger Jakob König som leder granskningsinitiativet Fair Finance Guide på organisationen Sveriges Konsumenter.

Investeringar i statskontrollerad media

En av de största investeringarna finns i det ryska statskontrollerade energibolaget Gazprom, som även äger det största mediabolaget i Ryssland med 38 tv-kanaler och 10 radiostationer. Rysk statskontrollerad media kritiseras hårt för att vara en förlängd propagandakanal för Kreml. Gazprom tog nyligen över Rysslands största sociala mediekanal VKontakte och som ny vd utsågs sonen till en av Putins närmaste medarbetare. Nordea, Carnegie, East Capital och Danske Bank investerar totalt 1,7 miljarder kronor i Gazprom.

Ger stora intäkter till ryska regimen

De största svenska investeringarna är i Rysslands största bank, Sberbank, som även brukar beskrivas som Kremls husbank och som sedan många år finns på både EU:s och USA:s sanktionslistor. Sjunde AP-fonden, som förvaltar pensioner åt över fem miljoner svenskar, investerar flera hundra miljoner i Sberbank samt en annan statskontrollerad bank, VTB. Totalt gjorde de två bankerna 180 miljarder kronor i vinst under 2021, varav merparten går till huvudägaren ryska staten.

Även Gazprom är en pengamaskin för Kreml. Förra året gjorde bolaget en rekordvinst och delade ut över 128 miljarder kronor till sina ägare, varav mer än hälften till den ryska staten.

– Det är mycket debatt om hur biståndsmedel används, men när det gäller den privata finanssektorn saknas fortfarande krav på insyn och ansvar. Det är uppenbart att självregleringen inte fungerar och regelverket behöver skärpas, säger Penny Davies som är senior policyrådgivare på Diakonia.

Sanktionerade bolag även i hållbarhetsfonder

Hos några av bankerna och fondbolagen hittades de ryska bolagen och ryska statsobligationer även i deras hållbarhetsfonder. Flest hos Nordea, där sju hållbarhetsfonder investerar flera hundra miljoner kronor i ryska statsobligationer och Sberbank. Hos Öhman har fonden Öhman Etisk Emerging Markets investeringar i Sberbank och flera av SPP:s Plusfonder, som ska ta extra hänsyn till hållbarhet, investerar i både Sberbank och VTB Bank. Även en hållbarhetsfond hos Handelsbanken - Handelsbanken Global Index Criteria – har innehav i Sberbank.

Inga av bolagen eller ryska statsobligationer hittades hos Alecta, AMF, Folksam, Första till Fjärde AP-fonden och Skandia. I söndags meddelade norska statens oljefond att den ska sälja alla sina investeringar i Ryssland. 

Läs mer och mejla din bank

Hela rapporten hittar du på Fair Finance Guides sida. Här hittar du också ett formulär för att mejla din bank och visa ditt missnöje med hur dina sparpengar används. 

För intervjuer kontakta Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.
epost: jakob.konig@sverigeskonsumenter.se