Vinnare av Sveriges Konsumenters och tidningen Råd & Röns konsumentpris Blåslampan är hållbarhetsorganisationen Axfoundations satsning på att utveckla framtidens mat i samarbete med forskare och experter i hela livsmedelskedjan. 

För vi behöver äta mat som är bra för både människa och miljö - både nu och i framtiden. Och om konsumenterna ska välja rätt måste alternativen finnas och de måste smaka gott.

– I teorin kan vi sluta flyga och sluta köpa onödiga prylar, men vi kommer aldrig kunna sluta äta. Därför är det så viktigt att konsumenterna erbjuds hållbara livsmedelsalternativ, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat.

Klicka här för att läsa en intervju med Madeleine Linins Mörner i senaste numret av Råd & Rön.

Juryns motivering

I testköket på Torsåker gård står framtidens mat på spisen. Här samlar hållbarhetsorganisationen Axfoundation fiskare, forskare, lantbrukare och livsmedelsindustri, med flera, för att tillsammans utveckla mat som är bra för både människa och miljö – och på så vis bidra till den nödvändiga omställningen. Baljväxtfärs, grön cirkulär lax och nu senast fiskkakor på braxen är tre innovationer från gården som hamnat i butikshyllan. Smaklig spis!”

Prisutdelning på Torsåker gård klockan 9

Priset, en antik blåslampa, 10 000 kronor och en prenumeration på tidningen Råd & Rön, överlämnas till programansvariga Madeleine Linins Mörner på Torsåker gård i Upplands Väsby klockan nio, idag tisdag 25 oktober. Priset delas ut av Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.

Efter prisutdelningen finns det möjlighet att intervjua pristagaren och få en kort rundvandring på området. Är du intresserad av att delta? Anmäl ditt deltagande till Axfoundations kommunikationschef Linda Andersson på 073-087 15 70

PRESSBILDER FÖR NEDLADDNING

PRESSBILD 1 Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter och programansvariga Madeleine Linins Mörner med medarbetare på Framtidens mat. Foto: Nils Petter Nilsson

PRESSBILD 2 Programansvarig för Framtidens mat Madeleine Linins Mörner med priset. Foto: Nils Petter Nilsson.

Om konsumentpriset Blåslampan

Konsumentpriset Blåslampan delas ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Priset ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. 

Vinnaren får 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på tidningen Råd & Rön.

Om Axfoundation och Framtidens mat

Axfoundation är en icke-vinstdrivande fristående organisation som utvecklar praktiska lösningar på konkreta hållbarhetsutmaningar. Verksamheten arbetar med tre programområden: Cirkulär ekonomi, Hållbar produktion och konsumtion samt Framtidens mat. Torsåker gård är Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelssystem. 

Presskontakt

Kristina von Dolwitz, kommunikatör på Sveriges Konsumenter
kristina.von.dolwitz@sverigeskonsumenter.se, 072-061 73 26