- Här är två rätter som funkar perfekt för en jävligt god helg! En riktigt god pasta för lördagskvällen och en viltgryta med krämigt potatismos till söndagsmiddagen. Eller tvärt om, du bestämmer! Köp ekologiska tomater på burk, de har plockats i säsong och håller länge. Du kan enkelt byta ut nötterna till solros eller pumpakärnor om du vill ha ett mer lokalt alternativ till pistagenötterna som är på bilden. Viltgrytan är gjord på ostronskivling och bönor och serveras med kål och lingon som är i säsong nu på hösten, säger Gustav Johansson som driver den veganska matbloggen Jävligt Gott.

Varför väljer du ekologiskt?
- När man pratar om mat är det lätt att det blir en fråga om antingen eller, ska jag köpa vego eller eko eller närodlat eller i säsong? För mig är det enkelt, det blir som bäst när du det mesta samtidigt om du kan! Ofta så hjälper de varandra på traven dessutom. Ekologisk odling tar upp lite mer mark, men ger många positiva fördelar för djur och natur. Vegomat tar å sin sida upp mark, men riskerar att innebära mycket import av besprutad och växthusuppdrivna grönsaker. Om du försöker köpa vegomat som är ekologisk och i säsong så kan du vara säker på att du gjort något riktigt bra! Kom ihåg att allt hänger ihop, miljöfrågan är inte bara en fråga om koldioxid utan även om biologisk mångfald, markanvändning och inte minst om att ta hänsyn till djuren. Då är ekologisk mat det enda rätta, säger Gustav.

Pasta Arrabiata med rostade nötter & solrosparmesan

2-3 portioner

Ingredienser:
1 dl valfria ekologiska nötter
300 g ekologisk pasta, gärna penne eller fusilli
1 ekologisk rödlök
2 klyftor vitlök
1-2 röda chilifrukter
1 kruka ekologisk kruspersilja
1 burk ekologiska krossade tomater
2-3 msk ekologisk olivolja
Pastavatten från kokningen

1/2 dl ekologiska rostade solrosfrön
1,5 msk näringsjäst
Rikligt med salt

Gör så här:
1. Rosta solrosfröna i en torr panna, låt svalna.
2. Mixa fröna till ett fint pulver i en matberedare, blender eller mixerstav tillsammans med näringjästen.
3. Blanda ner salt och smaka av. Det ska smaka ostigt och med en tydlig, men balanserad sälta.
4. Sätt pastavattnet på kokning. Rosta under tiden nötterna i en torr stekpanna, lägg sedan åt sidan.
5. Skala och skiva rödlök, vitlök och chili tunt.
6. Hetta upp stekpannan där du rostade nötterna på nytt med rikligt med olivolja och börja fräsa löken och chilin på medelhög värme, du vill att de ska rostas lätt men absolut inte brännas.
7. Lägg i pastan samtidigt så den är klar ungefär samtidigt som såsen är.
8. Skär av persiljan vid botten på krukan och separera stjälkarna från bladen. Finhacka stjälkarna och stek i pannan tillsammans med löken i 30 sek. Tillsätt därefter de krossade tomaterna och koka på medelhög värme tills att pastavattnet kokat klart. Rör om då och då så det inte bränns fast.
9. Smaka av med salt och peppar. Det lär var starkt, så du behöver nog ingen peppar. Finhacka resten av persiljan och rör ner i såsen tillsammans med den nykokta pastan. Använd lite av pastavattnet för att späda så du får en krämig konsistens.
10. Rör ner 1/2 dl solrosparmesan och hälften av nötterna i pastan. Lägg upp på ett fat och toppa med rikligt med mer parmesan och de resterande nötterna. Toppa med lite mer kruspersilja. Njut!

Viltgryta med potatismos, stekt savoykål & lingon

4 portioner

Ingredienser:
1 burk ekologiska vita bönor, ca 230 g avrunnen vikt
250 g ostronskivling
1 ekologisk stor gul lök
2 tsk timjan och/eller rosmarin, torkad eller färsk
10 hela torkade enbär
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk mörk grönsaksfond
2 tsk mörk kinesisk soja
2 dl havregrädde
Rikligt med rapsolja att steka i
Salt och svartpeppar efter smak

1 kg ekologisk mjölig potatis
1-2 dl växtbaserad grädde
2-3 msk ekologisk kallpressad rapsolja eller veganskt smör
Salt och vitpeppar efter smak

1/2 färskt savoykålshuvud
100 g ekologiska kokta bönor - vita, svarta eller kidneybönor
Juice från 1/2 ekologisk citron
2 msk ekologisk kallpressad rapsolja
2 msk ekologisk färsk hackad timjan
Salt och svartpeppar efter smak
Ekologisk rapsolja att steka i

200 g ekologiska frysta lingon
1 – 1,5 dl ekologiskt strösocker

Gör så här:
1. Tina lingonen och blanda dem med sockret. Rör tills sockret har löst upp sig, mosa en del av lingonen så du får en mixad konsistens. Smaka av med tillräckligt mycket socker tills du får en balanserad syra och sötma du gillar.
2. Strimla ostronskivlingen och knaperstek den utan fett i en stekpanna tills den har släppt all vätska och börjat få färg.
3. Skala och skiva löken och lägg ner den och några matskedar rapsolja i stekpannan tillsammans med ostronskivlingen och stek på hög värme tills löken blivit mjuk och något brynt.
4. Krossa enbären med sidan av kniven och häll ner dem tillsammans med de avrunna bönorna, timjan/rosmarin, grädde, soja, fond och svartvinbärsgele i pannan. Rör om och koka upp. Låt koka 5-7 minuter tills smakerna gått ihop bra i pannan och smaka sedan av med salt och peppar.  
5. Skala, tärna och koka potatisen mjuk. Låt ånga av en stund i ett durkslag.
6. Mosa eller passera potatisen med vegansmör eller rapsolja och rör ner salt och vitpeppar. Blanda ut med havregrädde tills du får en konsistens på potatismoset som du gillar.
7. Strimla färsk savojkål tunt. Värm upp en stekpanna med rapsolja och fräs kålen tills den börjar mjukna och minskar något i storlek. Savoykål är ganska fast så det kan ta ett tag.
8. Häll ner citronsaft, salt och peppar i kålen och stek någon minut till.
9. Vänd ner bönor och färsk timjan i kålen, rör om och stek så att bönorna värms upp. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer citron. Servera varm med gryta, mos och lingon.