En inte allt för avancerad motorsåg kostar runt 3 000 kronor. Säg att du hinner ta ner tre inte allt för stora träd på en dag. Om du skulle hyra en motorsåg av en annan privatperson skulle det kosta ett par hundralappar om dagen. Det betyder att du behöver ta ner minst 37 träd innan det har blivit lönsamt att faktiskt köpa en egen motorsåg.

Så där kan man hålla på att räkna. Takboxen till fjällsemestern till exempel. Den kostar lätt 6 000 kronor i inköp. Plus ett par tusenlappar till för lasthållare. Om familjen åker till fjällen en vecka om året betyder det att det krävs minst tio år innan det lönar sig att köpa en egen takbox. Vid det laget har du kanske bytt bil och behöver ännu ett nytt set med lasthållare. Och under alla dessa år behöver du dessutom gott om förrådsutrymme för att förvara den där skrymmande takboxen.

Så – tack och lov – delningsekonomin är här för att stanna! Nu poppar det upp lokala grupper på Facebook där man kan låna saker av varandra. Det finns sajter som Smartakartan där du som bor i Göteborgsområdet kan få tips på var du kan låna/få eller hyra prylar som du behöver, som en symaskin eller en borrmaskin till exempel.

Hygglo och Rentl är exempel på två sajter där du både kan hyra ut egna prylar och hyra av andra. Visserligen tar plattformarna ut en provision vid varje hyresaffär, men du som hyr ut saker där kan samtidigt bli försäkrad för skador på dina prylar, vilket inte är självklart om du själv hyr ut något som du köpt för privat bruk. Swinga är yttterligare ett initiativ du kan testa.

Hör du till dem som gillar att göra om hemma – ofta – så finns det möjligheter att även för dig. På Möbelbiblioteket kan man just låna och låna ut möbler. Och på klädfronten finns motsvarande klädbibliotek i bland annat Uppsala.

Med andra ord – det händer massor! Så tänk till en gång till innan du rusar iväg och köper något som antagligen mest kommer stå orört i ett förråd.

Varför inte börja med att snacka med grannarna? De kanske har något som du behöver och vice versa!

Läs mer:

Pryltesta dig själv – köpa eller inte?

Gröna guider för dig som vill leva hållbart.

Ät mer miljövänligt – så här gör du!