Kan jag vara säker på att jag får ersättning om jag blir akut sämre i min sjukdom inför eller under en resa? Eller om jag blir sjuk i något helt annat?

– Det går att få ersättning från en reseförsäkring även om du har en kronisk sjukdom. Det beror på försäkringsbolagets villkor och hur sjukdomen hanteras. Men det finns några viktiga saker att tänka på, säger Maria Wiezell, konsumentrådgivare på Sveriges Konsumenter.

6 saker att ha koll på innan du åker

1. Var öppen om din sjukdom

Vissa försäkringsbolag kräver att du berättar om eventuella kroniska sjukdomar i förväg och kan kräva att få se läkarintyg.

2. Rätt att avbeställa

Om du blir akut sämre i din kroniska sjukdom före avresan och inte kan åka är det inte säkert att du får ersättning även om du har avbeställningsskydd. Vissa försäkringar täcker akuta försämringar av en kronisk sjukdom, andra inte.

3. Kolla tilläggsförsäkring

Om din vanliga reseförsäkring inte täcker din kroniska sjukdom så undersök om det finns en tilläggsförsäkring som kan göra det.

4. Viktigt vara symtomfri

För ett fullgott försäkringsskydd måste du varit symptomfri (gällande din kroniska sjukdom) under en viss tid före avresan. Det vill säga du ska inte ha uppsökt läkare. Många försäkringsbolag kräver att sjukdomen har varit stabil under en viss period före avresan, utan förändringar i behandling eller försämringar. Men olika bolag gör olika bedömningar. Om du inte har varit symtomfri utan har fått behandling är risken stor att du får avslag på krav om ersättning.

5. Kan nekas ersättning efter olyckshändelse

Om du under resan råkar ut för en olyckshändelse som ger dig medicinsk invaliditet, kan ersättning i värsta fall nekas om det kan finnas ett samband mellan den medicinska invaliditeten och din kroniska sjukdom.

5. Gäller inte planerad vård

Försäkringar ersätter nästan alltid bara oväntade, akuta försämringar av kroniska sjukdomar och aldrig planerad vård eller behandling.

Så säger försäkringsbolagen

För att hitta en reseförsäkring som passar om du har en kronisk sjukdom är det bra att jämföra olika försäkringsbolags villkor. Här är exempel på några svenska försäkringsbolag och hur de hanterar kroniska sjukdomar i sina reseförsäkringar:

Folksam: Folksam rekommenderar att du gör en medicinsk förhandsbedömning om du har en kronisk sjukdom. Detta hjälper dig att förstå om ditt reseskydd gäller fullt ut under resan. Tänk på att det är viktigt att du har lämnat korrekta och fullständiga uppgifter om din sjukdom, dina behandlingar och dina besvär.
www.folksam.se

If: If:s reseskydd täcker bara akuta och oförutsedda försämringar av kroniska eller allvarliga sjukdomar. Du bör konsultera din läkare innan resan och kontakta If för att få veta hur försäkringen gäller i ditt fall.
www.if.se

Gjensidige: Gjensidige erbjuder olika nivåer av reseskydd genom sina hemförsäkringar. Du måste noggrant läsa igenom deras villkor och gärna kontakta dem direkt för att fråga om hur din kroniska sjukdom påverkar försäkringsskyddet.
www.gjensidige.se

Trygg-Hansa: Trygg-Hansa vill ha en medicinsk förhandsbedömning om du har en kronisk sjukdom eller nyligen har behandlats för en skada före resan. Detta för att kunna bedöma om ditt reseskydd gäller för eventuella vårdbehov under resan. Trygg-Hansa har ingen fastställd symptomfrihetstid, utan det prövas individuellt.
www.trygghansa.se

Tänk på detta om du tecknar separat reseskydd

Kontakta flera försäkringsbolag direkt för att prata om din situation. Be om en medicinsk förhandsbedömning och se till att du får skriftligt svar på vad som gäller för din kroniska sjukdom under en resa. Det hjälper dig att välja den försäkring som bäst passar dina behov och gör att du kan känna dig trygg när du reser.

Om du måste stanna längre på resmålet för att du har blivit för dålig för att åka hem, eller om du måste åka hem i förtid, är det viktigt att du kontaktar SOS International eller Försäkringskassan för att få förlängd vistelse eller hemresa godkänd. Annars kan du tvingas stå för kostnaden själv.

För mer information: kontakta Konsumenternas försäkringsbyrå. Du kan få råd via telefon eller mejl innan du köper en försäkring, men också få rådgivning om du råkat ut för ett sjukdomstillfälle eller olycka på din resa. Det finns bra information och försäkringsjämförelser på deras webbsida: www.konsumenternas.se