Mer än hälften av arbetstagarna i världen har osäkra anställningar och är fast i en ond cirkel av dålig lön och liten möjlighet att förändra sin egen situation. I Kina, det land i världen som producerar mest kläder, är det till exempel förbjudet att organisera sig i fria fackföreningar vilket gör det väldigt svårt att arbeta för bättre arbetsvillkor och anständiga löner. Hårdast drabbas ofta kvinnor, eftersom ungefär 80 procent av textilarbetarna i världen är kvinnor.    

Hejdå usla arbetsvillkor 2030

Men så här ska det inte fortsätta. Världens ledare har skrivit under FN:s globala mål för hållbar utveckling som ska nås senast 2030. Mål 8 handlar om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, till exempel ska alla ha rätt att gå på toaletten när de behöver och kunna leva på sin lön. Inte så mycket begärt kanske? 

Använd din konsumentmakt

Men om målen ska nås krävs tuff politik, ansvarsfulla företag och kräsna konsumenter. Som konsument kan du hjälpa till genom att låta företagen veta att du bryr dig. Här är en superenkel sak du kan göra, som kan ge stora konsekvenser när vi är många som trycker på.

Ställ dessa fyra frågor till valfritt modeföretag: 

  • Har de som producerar era kläder levnadslön?
  • Hur kontrollerar ni att de som producerar era kläder har rimliga arbetsvillkor?
  • Får de som tillverkar era kläder vara anslutna till ett fackförbund. Hur kontrollerar ni att den rättigheten inte inskränks?
  • Hur kontrollerar ni att underleverantörer följer era produktionsregler?

Mejla, twittra eller skriv frågorna på företagens Facebook-sida. Ju fler vi är som frågar, desto större chans att företagen skyndar på sitt hållbarhetsarbete. 


Här är kontaktuppgifter till några av Sveriges största modeföretag:

H&M

KappAhl 

Lindex

Åhléns

MQ

Dressman 

Är det något annat klädföretag du skulle vilja påverka hittar du lätt deras kontaktinformation genom att söka på nätet. 

Lycka till!