Hör du till dem som funderar på hur pengarna ska räcka även till påskmat utan att det känns för torftigt? I så fall är du inte ensam. Och det ska sägas direkt – för dem med små eller inga marginaler kvar, så känns nog det mesta omöjligt. Men det finns faktiskt något bra som matprischocken burit med sig också: Vi är bättre på att planera våra inköp, att äta upp det vi faktiskt köper hem och hitta alternativ till det vi brukar välja.

– Vi har blivit bättre på att inte slänga mat. Vid högtider som påsk och jul är det lätt att vi gör för mycket mat ”för säkerhets skull”, så bästa tipset både för plånboken och planeten är planera lite mer noggrant och inte laga mer än man faktiskt kommer att äta upp, säger Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft.

8 sätt att sänka påskkostnaderna

  1. Skippa svinnet. Tänk mängd – handla inte mer än ni faktiskt kommer att äta upp. Många sillburkar brukar till exempel bara bli halvätna. Sedan blir de ståendes i kylen tills de får slängas bort.
  2. Billig bas. Se till att ha gott om bröd (gärna hembakat) och potatis på bordet. Så får dyra laxen och/eller lammet lite extra lyx på toppen.
  3. Lägg in sillen själv. Köp inläggningssill i stället för att köpa färdiga burkar och krydda själv.
  4. Grava laxen själv. Det är superenkelt och blir betydligt billigare. Försök hitta hel laxsida till bra pris och grava själv. (Eller grava en del och frys in resten till middag.) Kan skilja 150 kronor i kilopris.
  5. Dryga ut färsen. Lagar du/ni köttbullar så blanda ut färsen med en tredjedel kokta linser.
  6. Köp fryst i stället för färskt. Frysta grönsaker är billigare än färska – och lika bra. Gör något gott på det i stället för en sallad på dyra färskvaror.
  7. Lagom är bäst. Skippa stora påskäggen och ge barnen lite mindre godis. Bra för både plånboken och hälsan.
  8. Dela på ansvaret. Låt inte en person stå för hela notan och arbetet utan fixa knytis.