1. Förlängt ansvar för butiken

Kill i skobutik tittar på vandrarkänga

Exempel: Du köper ett par vandringskängor som går sönder efter ett år. Du reklamerar dem.

Tidigare: Butiken har sex månaders bevisbörda. Det är upp till dig att bevisa att ”felet” inte beror på att du misskött dina kängor eftersom du köpte dem för över sex månader sen.

Nu: Butikens bevisbörda är förlängd till två år. Därför är det säljaren som måste bevisa att du inte tagit hand om kängorna på rätt sätt eller använt dem på fel sätt.

Vår kommentar: Reklamationstiden är som tidigare tre år, men tidigare har det varit svårt för konsumenter att få rätt vid en tvist efter de första sex månaderna. Det gäller i synnerhet tekniska avancerade produkter som till exempel begagnade bilar. Nu kommer det förhoppningsvis bli mycket lättare att få rätt även om du upptäcker felet mer än sex månader efter köpet.

2. Digitala tjänster och digitalt innehåll ingår

Glad tjej med mobiltelefon

Tidigare: Konsumentköplagen gällde bara för varor.

Nu: Konsumentköplagen gäller även för varor med digitalt innehåll och digitala tjänster

Exempel: Tidigare var vi konsumenter utlämnade till säljarna avtalsvillkor (ofta med långa krångliga och finstilta texter). Men nu kan inga villkor i världen avtala bort dina rättigheter enligt konsumentköplagen! Det är bra eftersom vi använder så många digitala tjänster idag (streamingtjänster bland annat) och för att allt fler varor, från kylskåpet till bilen, har ett digitalt innehåll. Lagen kräver att säljaren tar ansvar för att det digitala innehållet i varan fungerar i minst tre år efter köp. Och om det handlar om en prenumererad tjänst så måste programvaran hållas uppdaterad under hela prenumerationstiden.  

3. Levande djur

hundvalp

Exempel: Du köper en hundvalp för 20 000 kronor. Efter ett år upptäcker du en sjukdom hos hunden.

Tidigare: Eftersom det gått mer än sex månader sedan köpet så är det du som måste bevisa att hundens sjukdom är medfödd och inget du som ägare orsakat.   

Nu:  Säljaren har fortfarande bara sex månaders bevisbörda. Och för djur som kostar mer än 1/10 av prisbasbeloppet (cirka 5 000 kronor) så har säljaren möjlighet att avtala bort sin bevisbörda helt. Och har du blivit uppmanad att undersöka djuren så kan du inte klaga på sånt som du borde ha upptäckt, vilket innebär att du kan behöva bekosta en veterinärbesiktning för att tar reda på hur djuret mår.

Vår kommentar: Att köpa husdjur eller häst är en stor investering och att som konsument själv bedöma om djuret man köper är i bra skick, är mycket svårt.  Därför är det onekligen en försämring i att den nya lagen gör det möjligt för säljaren/butiken att avtala bort sin bevisbörda. Att köpa djur blir då lite som att köpa grisen i säcken. Därför var Sveriges Konsumenter emot den här lagförändringen.