1. Gör en budget
Låter kanske trist, men få saker är så effektiva när det gäller att hålla i pengarna. Det finns gratis appar som Tink där du kan göra din budget och även få varningar om inköpen rusar iväg. I vissa bankappar kan du även få dina utgifter kategoriserade för att enklare få koll på vart pengarna går.
2. Granska inköpen
Är det något du vill ha eller måste ha? Sätt en gräns för dig själv, till exempel att du måste vänta minst två veckor med vill ha-köp. Då undviker du onödiga impulsköp. Här kan du testa dina egna köp.
3. Handla aldrig mat hungrig
Då slipper du komma hem med mat som du egentligen inte behöver.
4. Kolla dina abonnemang
Behövs alla streamingtjänster? Är det billigare att hyra film när du väl tittar? Kan ni dela abonnemang i familjen?
5. Leta upp gratisevenemang
Det finns både kurser och kultur som erbjuds gratis. Kika på evenemangen på Facebook till exempel.
6. Tanka hemma
Fyll vattenflaskan och termosmuggen hemma. Den som handlar något att dricka varje arbetsdag kan spara åtminstone en femhundring i månaden på det här viset.
7. Jämför elpriset
Gå in på någon av jämförelsesajterna och leta efter ett bättre avtal. Den som är riktigt om sig och kring sig byter ofta och drar nytta av erbjudanden.
8. Ordna byteskvällar
Samla ihop kollegorna på jobbet, kompisarna eller grannarna hemma på gatan. Gör det till en social grej och byt prylar och kläder med varandra. (Under coronatider så är det förstås bra att ses utomhus.)
9. Köp & sälj begagnat
Frågan är inte om man kan hitta det man behöver begagnat utan var – nu finns så många butiker, sajter och appar att välja mellan.
10. Fixa matlåda
Laga lite mer middag och spara till matlåda till jobbet. Då får du både pengar kvar i plånboken och hinner ta en promenad på lunchrasten i stället för att stå i kö på något lunchställe. Här finns tusenlappar att spara varje månad.
11. Skippa gymkortet
Träna hemma. Det vimlar av bra gratis träningspass både på Youtube och i appar.
12. Cykla till jobbet
Spara in bensinpengar och busskort och cykla i stället. Extra bonus är förstås att du fixar flåset samtidigt – och slipper trängas med andra på bussen med risk för nya smittor.
13. Sänk temperaturen
Dra ner värmen inomhus en gnutta vintertid, dra ur laddare som inte används och låt inte varmvattnet stå och spola i onödan. Så sänker du dina elkostnader.
14. Låna grejor av varandra
Extra angeläget när det gäller saker som vi bara använder då och då. Läs mer om det här.
15. Jämför räntor
Om du äger ditt boende så kolla bankernas räntor. Kom ihåg att även om du förhandlat dig till en ränterabatt så gäller den kanske bara i ett år. Då gäller det att förhandla om igen. Läs mer om hur du kan byta bank här.
18 juni, 2020