De senaste årens kraftigt höjda livsmedelspriser har drabbat konsumenter hårt. Många har tvingats se över sina matvanor och har ändrat gamla invanda köpmönster för att få pengarna att räcka. Samtidigt har prisutvecklingen tagit plats i debatten på ett sällan skådat sätt.

Matpriskollens Ulf Mazur har blivit en ständigt återkommande gäst i tv-studior och intervjuer för att förklara varför priserna svänger som de gör och för att tycka till. För detta belönas han i dag med Sveriges Konsumenters och Råd & Röns konsumentpris Blåslampan 2023.

– Överraskande och roligt, säger pristagaren och berättar vad han ska göra med prispengarna på 10 000 kronor:

– Det är många som har det tufft nu och vårt Matpriskollenhjärta klappar extra för ensamstående mammor. Därför skänker vi pengarna till Kvinnojouren i Falkenberg för matinköp. Hoppas det kan göra lite positiv skillnad i juletid.

Så här lyder juryns motivering:

"När matpriserna ökar med svindlande 20 procent på bara ett år blir jämförelsesajten Matpriskollen konsumenternas bästa vän i jakten på extrapriser. Och Mr Matpriskollen själv, Ulf Mazur, hamnar i mediernas strålkastarljus. Här tar han chansen – efter år av matpriskollande – och säger vad han tycker om matprisernas utveckling. Inte heller väjer han för att hålla livsmedelsjättarna ansvariga för en prissättning som missgynnar butikernas ekologiska och vegetariska sortiment."

Priset delades ut i morse av Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, och Jennie Malmberg, redaktionschef på Råd & Rön.

Om konsumentpriset Blåslampan

Blåslampan delas ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Priset ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen.

Vinnaren får 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på tidningen Råd & Rön.

Här kan du läsa hela intervjun med Ulf Mazur i Råd & Rön.

Läs om övriga finalister här och om konsumentpriset Blåslampan här.

Här kan du läsa om tidigare års vinnare.