Aftonbladets granskning: Här dumpar H&M kläderna du ”återvinner”

Fotograf Magnus Wennman och reporter Staffan Lindberg.
Fotograf Magnus Wennman och reporter Staffan Lindberg. Foto: Magnus Wennman

JURYNS MOTIVERING:
"Ilskan var stor bland konsumenter när Aftonbladet kunde avslöja att kläder som H&M samlar in för återvinning hamnar på soptippar i fattiga länder. Ett flagrant exempel på greenwashing där H&M, enligt tidningen, är i gott sällskap av andra klädjättar. En granskning av Staffan Lindberg och Magnus Wennman om hur vi bokstavligen dumpar vår överkonsumtion av kläder på världens fattigaste. Och att det inte finns någon quickfix för textilåtervinning vad än klädföretagen låter påskina."

Leksaksbiblioteket i Göteborg

Yrsa, Alexandra och Mirja utanför Leksaksbiblioteket
Yrsa, Alexandra och Mirja från Leksaksbiblioteket

JURYNS MOTIVERING:
"I Majorna i Göteborg föddes idén om ett leksaksbibliotek där barnfamiljer skulle kunna låna leksaker i stället för att köpa. Visionen? Att lära barnen och oss själva att det går lika bra att dela som att äga. Att dela är snällt mot både plånbok och planet. Tack vare deras handbok i hur man startar nya leksaksbibliotek är det enkelt för andra att följa efter. Idag finns det leksaksbibliotek i Göteborg, Gävle och Stockholm. Nu undrar vi förstås – när öppnar nästa?"  

Ulf Mazur, Matpriskollen 

Ulf Mazur i matbutiken
Ulf Mazur, fotograf: Lars Classon

JURYNS MOTIVERING:
"När matpriserna ökar med svindlande 20 procent på bara ett år blir jämförelsesajten och appen Matpriskollen konsumenternas bästa vän i jakten på extrapriser. Och Mr Matpriskollen själv, Ulf Mazur, hamnar i mediernas strålkastarljus. Här tar han chansen – efter år av matpriskollande – och säger vad han tycker om matprisernas utveckling. Inte heller väjer han för att hålla livsmedelsjättarna ansvariga för en prissättning som missgynnar butikernas ekologiska och vegetariska sortiment."  

Robert Höglund, Klimatmålsinitiativet 

Robert Höglund
Robert Höglund

JURYNS MOTIVERING:
"Det kan tyckas självklart att vi i Sverige måste ta ansvar för hur vår konsumtion påverkar miljö och klimat. Ändå var vi många som blev glatt överraskade när riksdagens alla partier häromåret lyckades komma överens om att införa ett mål för våra konsumtionsbaserade klimatutsläpp. Mest jublade nog Klimatmålsinitiativet med koordinatorn Robert Höglund i spetsen, som outtröttligt spottat ur sig debattartiklar och andra utspel för att driva frågan framåt alltsedan 2015. Nu väntar vi bara på att riksdagen tar vid och klubbar det konsumtionsmål som vårt klimat kräver."  

Blåslampans jury

  • Marie Linder, juryns ordförande tillika ordförande för Sveriges Konsumenter
  • Wivi-Ann Heurlin–Krantz, 1,6 miljonerklubben, ledamot i Sveriges Konsumenters styrelse
  • Sheri Eklund, projektledare på Sveriges Konsumenter
  • Anders Ferbe, ledamot i Råd & Röns styrelse
  • Jonas Ryberg, reporter Råd & Rön
  • Weje Sandén, ledamot i Råd & Röns styrelse

Konsumentpriset Blåslampan delas ut till en person eller organisation som gjort något bra för konsumenterna under det senaste året. Priset är en antik blåslampa, en årsprenumeration på tidningen Råd & Rön och 10 000 kronor. Vinnaren presenteras tisdag 24 oktober. 

Läs mer om konsumentpriset Blåslampan här. 

Presskontakt

Yasemin Bayramoglu, kommunikationsansvarig på Sveriges Konsumenter
yasemin.bayramoglu@sverigeskonsumenter.se
tel: 0709-62 07 09