I mars 2024 anmälde Sveriges Konsumenter utvecklaren bakom spelet Star Stable Online till Konsumentombudsmannen för otillbörliga marknadsföringsmetoder, bland annat för att spelet riktar direkta köpuppmaningar till barn och medvetet förvillar priser med hjälp av låtsasvalutan Star Coins.
Nu står det klart att Konsumentverket och deras norska motsvarighet leder en EU-koordinerad tillsynsinsats mot företaget. Myndigheterna skriver att Star Stable har en månad på sig att besvara hur de ska åtgärda överträdelserna som har identifierats.
Överträdelserna gäller:
- Direkta köpuppmaningar till barn.
- Tidsbegränsade erbjudanden och andra metoder som pressar barn till köp.
- Bristande prisinformation när det gäller virtuell valuta i spelet.
- Bristande reklammarkeringar av influencers som anlitats.
Ett välkommet besked
– Det här handlar i grunden om att sätta stopp för företag som lurar barn på pengar. Det är dags att välja om spelen ska vara förklädda Jack Vegas-maskiner eller trygga platser där barn kan ha kul och umgås med vänner, säger Sinan Akdag, sakkunnig på Sveriges Konsumenter.
I samband med tillsynsaktionen publicerar EU:s konsumentskyddsnätverk en vägledning om virtuell valuta i onlinespel. Den kommer att följas upp med en workshop riktad till spelföretagen.
– Vi har inte hunnit analysera vägledningen ännu, men det är bra att myndigheterna verkar ta ett helhetsgrepp om problemet, för det här handlar om fler aktörer än bara Star Stable. Nu får vi se om befintlig lagstiftning håller eller om det behövs ny, säger Sinan Akdag.
Viktigt att granskningarna kan fortsätta
Sveriges Konsumenter fokuserar under 2025 extra mycket på barns förutsättningar i digitala miljöer, men på grund av att regeringen dragit in statsbidraget är framtiden för organisationen oviss.
– Marknadsföringens påverkan på barn är enorm och den utförs allt för ofta med oacceptabla metoder. Då måste det finnas organisationer som granskar och anmäler och den vägen får myndigheterna att inleda tillsynsärenden. Därför borde regeringen måna om oss som faktiskt gör det jobbet för allmänhetens bästa, säger Johanna Hållén, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.
FAKTA:
Barns spelvanor: I Sverige spelar 8 av 10 barn datorspel och bland nio till tolvåringarna är det 61 procent som någon gång har köpt saker inuti ett spel. När mediemyndigheten ställer frågan om vad barn i samma ålder blir osams med sina föräldrar om, svarar 15 procent att de blir osams om hur mycket pengar de spenderar på eller i datorspel.
Om granskningarna: Sveriges Konsumenter granskade under hösten 2023 förekomsten av köp inuti appar i de 40 mest populära gratisspelen i Apples och Googles appbutiker. Apples App store undersöktes via en iPhone och Google play på en Android-telefon. Förekomsten av köp inuti appar, kostnaderna för enskilda köp samt vilka åldersgrupper som spelen riktas till antecknades och sammanställdes.
De tio populäraste gratisspelen på App store med köp inuti appen undersöktes närmare genom att användaravtalen granskades och att spelen laddades ner och testades för att få en bättre uppfattning om vad som möter barn som spelar.
Baserat på denna genomlysning utfördes mer djupgående fallstudier av två spel: Star Stable Online och Roblox. Star Stable valdes ut eftersom spelet på ett motsägelsefullt sätt kombinerar åtgärder för att förhindra att barn spenderar pengar utan förälders samtycke med direkta köpuppmaningar och en påhittad valuta med förvirrande växelkurs.
I september 2024 anmälde Sveriges Konsumenter tillsammans med den europeiska konsumentorganisationen BEUC och 21 andra konsumentorganisationer från 17 länder anmäler Sveriges Konsumenter några av världens största företag i gamingbranschen. Anmälan gjordes mot bakgrund av BEUC:s rapport Game over och norska Forbrukerrådets rapport Getting Played. Rapporterna granskade hur några av världens största speltitlar använder sig av låtsasvalutor för att dölja spelens verkliga kostnader.
Om CPC-nätverket: CPC-nätverket består av samtliga konsumentskyddsmyndigheter inom EU/EES och den huvudsakliga uppgiften är säkerställa att konsumentskyddslagstiftningen efterlevs inom EU. Nätverket regleras av en EU-förordning som möjliggör gränsöverskridande tillsyn, till exempel att Konsumentverket kan begära att en myndighet i ett annat EU-land vidtar åtgärder mot ett företag etablerat i det landet som skapar problem för svenska konsumenter. CPC-nätverket kan även gå samman i gemensamma tillsynsinsatser där samtliga myndigheter agerar med en röst gentemot ett bolag; oftast större aktörer som är verksamma i många EU-medlemsstater. CPC-nätverket har till exempel agerat mot bolag som Meta, Google, TikTok, PayPal och Tinder. CPC-samarbetet är av stor vikt för att kunna säkerställa ett starkt konsumentskydd både i Sverige och inom EU.
Källa: Konsumentverket (https://www.konsumentverket.se/om-konsumentverket/var-verksamhet/samverkan/eu-och-internationellt/)
Länk till anmälan mot Star Stable:
https://www.sverigeskonsumenter.se/media/adwiyut2/anmälan-star-stable-entertainment-ab-20241312.pdf
Länk till anmälan om virtuella valutor: https://www.sverigeskonsumenter.se/nyheter-och-press/nyheter-och-pressmeddelanden/storspelen-anmals-forbjud-latsaspengar-i-spelen/
För intervjuer:
Sinan Akdag, sinan.akdag@sverigeskonsumenter.se, 072-061 69 40
Presskontakt:
Yasemin Bayramoglu, yasemin.bayramoglu@sverigeskonsumenter.se, 0709-62 07 09
21 mars, 2025