Leandra, hur har ditt tidigare engagemang sett ut?
- Jag har engagerat mig i elevrörelsen, främst i Elevernas Riksförbund som ledamot. Jag har även engagerat mig i Plan International Sverige där jag varit med i ungdomsrådet och suttit som styrelseobservatör för organisationen. De olika uppdragen har omfattat allt från remissvar till att revidera långa verksamhetsplaner. Jag har tillsammans med andra engagerade skrivit debattartiklar och delat ut fika på årsmöten. Helt enkelt testat på det mesta!
Varför gick du med i ungdomskommittén?
- Min första uppenbarelse av konsumenträttigheter var i 7:an när en kompis berättade för mig att jag kunde få nya skor om de hade gått sönder. Det var så mitt intresse för reklamation tog fart och efter tre år på juristprogrammet kan jag säga att mitt favoritämne nog är konsumenträtt. Jag har precis skrivit en kandidatuppsats som analyserar Sveriges Konsumenters anmälan mot spelet Star Stable. Efter att ha arbetat med uppsatsen fick jag en förståelse för hur utsatta och sårbara unga konsumenter är. Därför sökte jag mig till ungdomskommittén, i syfte att uppmärksamma och sätta konsumentfrågor vi unga tycker är viktiga på agendan.
Har du reflekterat över konsumentfrågor- och rättigheter?
- Ja, hela tiden! Just nu har jag en nisch på just marknadsföring av virtuella valutor och föremål i spel gentemot barn och hur EU-lagstiftningen kring det ser ut. Utöver det har jag ett nytillkommet intresse för konsumenträttigheter vid bedrägerifall efter att ha jobbat på Polismyndigheten och fått många frågor om vad det egentligen är som gäller. Det behövs mer kunskap inom detta och större uppmärksamhet på konsumentfrågor!
Vad tycker du är viktigt för att unga ska kunna engagera sig och påverka?
- Det behövs en ökad förståelse för praktiskt engagemang, tillgänglighet och ungas engagemang på egna villkor. Alla vill inte engagera sig i en styrelse eller i ett ungdomsråd, för vissa räcker det med att skriva en debattartikel! Det är av stor vikt att ha detta i åtanke och skapa olika tillfällen för engagemang. För att unga ska ha möjlighet till att engagera sig krävs också en plattform för detta. Det krävs att plattformen är öppen, transparent, inkluderande och skapar utrymme för att unga ska känna att de har och besitter reell makt i alla delar av beslutsledet. Det krävs också kunskap och förståelse för problem som unga vill tackla och hur processen ser ut framåt. Genom kunskap kan unga hitta de verktyg och den kunskap som behövs för att göra skillnad.
Hur ser du att ungdomsprogrammet kan användas för att engagera fler unga i konsumentfrågor- och rättigheter?
- Vi skulle kunna ta fram ett “heligt dokument” med ungas konsumenträttigheter som finns tillgängligt på vår hemsida. På så sätt kan vi samla vanliga konsumentfrågor som unga möter i sin vardag, och erbjuda information och vägledning för att unga ska ta tillvara på sina konsumenträttigheter. Jag tror också att kampanjer i sociala medier skulle kunna få stort genomslag. Även debattartiklar där unga höjer rösten i konsumentrelaterade frågor är ett bra sätt att synas och höras. Det säger mer när unga själva höjer rösten över något de finner problematiskt i sin vardag.
05 mars, 2025