Sandrella, hur ser ditt tidigare engagemang ut?

- Jag har tidigare varit engagerad i en förening som hade fokus på caféverksamhet och kultur. Mitt engagemang var främst som köksbiträde, där jag hjälpte till med matlagning, servering och organisering av caféverksamheten. Denna erfarenhet gav mig en förståelse för föreningsarbete och hur man effektivt samarbetar för att nå gemensamma mål.

Varför gick du med i ungdomskommittén?  

- Jag gick med i ungdomskommittén för att jag verkligen tror på kraften i ungas engagemang och inflytande när det gäller att forma framtidens samhälle. Jag är passionerad över att arbeta med hållbarhet och konsumentfrågor, och jag ser detta som en unik möjlighet att bidra till förändring genom att ge unga verktyg för att engagera sig i frågor som påverkar både deras och kommande generationers liv. 

Vad betyder konsumentfrågor för dig?

- Jag har reflekterat mycket över konsumentfrågor och rättigheter, särskilt i relation till hållbar konsumtion och miljöpåverkan. Som konsument har vi rätt till korrekt information om de produkter vi köper, så att vi kan göra informerade val. Jag blev vegan av ekonomiska skäl, och detta ledde mig till att förstå de miljömässiga och etiska aspekterna av livsstilsval. Ekonomi och hållbarhet hänger verkligen ihop, och för mig har detta blivit en motor att fortsätta framåt i min livsstil. 

- Jag har också sett hur svårt det kan vara att navigera i ett samhälle där reklam och marknadsföring ofta framställer produkter som mer hållbara än de egentligen är. Som miljö- och hälsomedveten stöter jag ofta på begrepp som saknar substans, vilket bidrar till förvirring och okunskap hos konsumenter som kanske inte är pålästa. Det är tragiskt att välkända miljöcertifieringar tappar sin status och pålitlighet när säljbranschen konstruerar ord för att förstärka en produkts kvalitet.

Vilken roll ser du att unga har i konsumentfrågor?

- Jag tror att ungdomar har en enorm potential att påverka och driva hållbara initiativ. Jag vill vara en del av den rörelsen genom att engagera mig i Sveriges Konsumenters ungdomsprogram. Min vision för en hållbar konsumtionskultur handlar om medvetenhet och kunskap för att göra bättre val. Vi måste våga ställa krav och inte falla för frestelsen av billiga deals, såsom att handla från lågprisjättar.

Hur kan ungdomsprogrammet stötta andra unga konsumenter?

- Ungdomsprogrammet kan spela en avgörande roll i att engagera fler unga i konsumentfrågor- och rättigheter genom att skapa plattformar där unga får utbildning och verktyg att förstå och påverka de frågor som direkt berör deras vardag. Ett av de viktigaste stegen är att öka medvetenheten om ungas rättigheter vid köp, inklusive konsumentens rätt att få korrekt information och rättvisa villkor vid köp av varor och tjänster. Programmet kan hjälpa till att informera om de lagar och regler som skyddar konsumenter, samt ge unga insikt i sina rättigheter vid reklam och påverkanskampanjer.

- Jag har förstått att vi inte kan förändra världen om vi inte börjar med oss själva. Därför har jag några enkla, men kraftfulla rekommendationer för unga konsumenter: Följ oss, ställ frågor, var nyfiken och visa intresse. Det är viktigt att ställa krav på företag och vara medveten om vilka val vi gör. Vill du inte också leva i en värld där tillgångar bidrar till rättvisa, möjligheter och oändligheter?